Приятелите на българската култура в Будапеща присъстваха на откриването на

...
Приятелите на българската култура в Будапеща присъстваха на откриването на
Коментари Харесай

Изложби с ценни документи събраха приятели на България в Будапеща

Приятелите на българската просвета в Будапеща участваха на откриването на две документални експозиции – груповата галерия “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите лични сили”, отдадена на делото на Васил Левски, и “Книги, направления, публики”, представяща знакови документи от фондовете на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий”.

Това е първото пътешестване на двете експозиции отвън границите на страната ни. Те гостуват на Българския културен институт (БКИ) в Будапеща по покана на неговия шеф Олга Попова. За да приготвят и вземат участие в формалното разкриване на изложбите, в унгарската столица бяха специалисти от УНИБИТ и НБКМ. Д-р Диана Стоянова, основен редактор на в. “За буквите – о писменах”, и доктор Христо Христов, художник и съредактор, показаха документалната експозиция за Левски, която е взаимната работа на Министерството на културата, СУ “Св. Климент Охридски”, УНИБИТ, НБКМ, НИМ и Националния военноисторически музей. Доц. доктор Любомир Георгиев, началник на направление „ Опазване на ръкописно и писмено наследство” в НБКМ, описа за плана ни “Книги, направления, публики”, осъществен с финансовата поддръжка на Националния фонд “Култура”.

Още в деня на откриването десетки гости разгледаха тематичните табла, подредени в двете изложбени зали на Българския културен институт в Будапеща (ул. “Андраши” 14). Нескрит интерес и любознание провокираха показаните в изложбите скъпи ръкописи, старопечатни книги, документи и фотографии, свързани с предишното, културата и битките за избавление на България.

Гостуването на двете изложения стана допустимо с помощта на поддръжката и отзивчивостта на домакините от БКИ – госпожа Олга Попова и сътрудниците й Таня Кръстева и Любомир Димитров, които дружно с нас безрезервно работиха по подготовката и реализацията на плана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР