Суданец шокиран от видеозапис на убийството на мъж, изпратен до неговите контакти в WhatsApp

...
Приятелите и семейството на изчезнал мъж в Хартум откриха, че
Коментари Харесай

Приятелите и семейството на изчезнал мъж в Хартум откриха, че той е бил убит, когато убийците изпратиха ужасяващо видео на тялото му до всичките му контакти в WhatsApp. Семейството на мъжа вярва, че паравоенната група Сили за бърза поддръжка стои зад убийството - тъй като се предполага, че мъжът е бил заловен да ги снима как плячкосват дом. Видеото е доказателство за още едно нарушение на човешките права след началото на нова война в страната през април.

Предупреждение: Част от съдържанието в тази статия може да е обезпокоително за някои читатели.

Мъжете убиха Шихаб Шакаб. След това те използваха телефона на Шакаб, за да изпратят видеозапис на убийството му до всички негови контакти.

Видеото, което продължава малко повече от минута, показва Шакаб, безжизнен, но със замръзнали отворени очи. Той е на мраморния под на къща, облечен в окървавена тениска. Верига около торса му го привързва към червен стълб.

Можете да чуете гласа на мъжа, който снима тялото на Шакаб, но не го виждате.

Той се обръща към брата на жертвата, Осама Шакаб.

„Ето го брат ти, виж в какво състояние се намира. Око за око, зъб за зъб. Както направи с нашите братя, ние правим същото на него. Ще ви изпратя снимките, които е направил заедно с тази снимка. Погледнете внимателно тези снимки и ще видите, че той жъне това, което е посял", казва мъжът.

Той докосва лицето на жертвата, пъхайки пръсти в очите му и мушкайки бузите му. 

„Виждате ли, там? Той е мъртъв, очите му са угаснали. Той е мъртъв, мъртъв, мъртъв.“

Можете също да чуете гласа на друг мъж, също извън екрана, който шепне думи на заснемащия мъж, които той след това повтаря.

На 30 юли приятелите, семейството и съседите на Шакаб в централния квартал публикуваха призиви към всеки, който има информация за убийството на Шакаб или местонахождението на тялото му, да се свърже с тях.

След като новината за видеото достигна до съседите на Шакаб, много от тях също разказаха за ужасяващото . Мнозина обвиняват суданската военизирана група Сили за бърза поддръжка (RSF), с която се твърди, че жертвата се е натъкнала в деня преди смъртта си.

RSF са паравоенна група, която първоначално е докладвала на . Много членове са бивши арабски милиционери, участвали в конфликта в Дарфур. Използвани като допълнителни сили към армията на бившия диктатор Омар ал Башир, свален през 2019 г., те се съюзиха със суданската армия, за да свалят цивилното правителство при държавния преврат през 2021 г.

Въпреки това лидерът на RSF генерал Оттогава Мохамед Хамдан Доголо се обърна срещу военния режим.

„Видеото остана онлайн за 24 часа като история в WhatsApp на Shihab“  

Mosaab Aljak е магазинер, който живее в Omdurman и е бил добър приятел с Shakkab . Той говори с нашия екип.

На 28 юли Shihab Sakkak се натъкна на група от Силите за бърза поддръжка, които ограбваха домове в квартал Al Ardha, в център на Омдурман. Започва да ги снима с телефона си, за да документира престъпленията им. Въпреки това, един съсед започна да снима Shihab да снима RSF и това видео се върна на RSF, които контролират квартала.

На следващата вечер бойци на RSF нахлуха в дома му, където Shihab беше с приятел. Бойците поискаха той да си предаде телефона. Те се натъкнали на видеоклиповете, които той е заснел с тях предишната вечер. Те пуснаха приятеля му, но простреляха Шихаб в крака и го отведоха неизвестно къде.

Около десет часа по-късно те публикуваха видеото с тялото му в профила му в WhatsApp. Някой, разказващ видеото, каза: „Тъй като ни е заснел, очевидно крадем нещо, ние го правим пример за другите“. Видеото се задържа 24 часа.

„Убийците на приятеля ми искаха да получат откуп“

Не бяхме сигурни дали Шихаб е още жив или мъртъв. Но без никакви новини от него или от мъжете, които са го отвели, заключихме, че е мъртъв.

На 30 юли с мен се свърза анонимен човек, който твърди, че е намерил Шихаб, но иска пари в замяна на информация. Казаха, че приятелят ни е в ареста, но е жив.

Но аз не му повярвах – беше ясно, че убийците на моя приятел искат да получат откуп освен да го убият. Така че не отговорихме.

Работих със съседите и семейството му, за да се опитам да разбера повече за случилото се с него, както от уста на уста, така и чрез социалните медии. Надявахме се поне да намерим тялото му, за да го погребем. И най-накрая намерихме тялото му на 2 август близо до вода на изток от града.

Тъй като районът е далеч от Ал Арда и дъждът направи пътуването много трудно, трябваше да погребем Шихаб там, недалеч от водния път. Той беше само на 46 и беше баща на две деца. Нека почива в мир.

Силите за бърза подкрепа, обвинени от семейството и суданската армия

Шакаб обвинява Сили за бърза подкрепа. Както и – судански съюз, който се бори за права и демократичния процес – както осъдиха убийството на Шакаб, така и обвиниха RSF.

Обръщайки се към Прамила Патън, специалният представител на Генералния секретар на ООН, командирът на RSF Мохамед Хамдан Доголо каза, че неговите сили „потвърждават непоколебимия си ангажимент към международното хуманитарно право, зачитането на основните принципи на човешките права и отхвърлянето на всякакви злоупотреби или нападения срещу цивилни по време на продължаващата война“, като същевременно обещава „пълното сътрудничество на RSF с ООН при разследването на всякакви твърдения за нарушения на правата на човека“. В публикацията не се споменават конкретно обвиненията за смъртта на Шакаб.

Екипът на наблюдателите на FRANCE 24 не успя да установи доказателство, че RSF са убили Шакаб само от видеото. Ние поставихме тези твърдения на RSF в социалните медии на 3 август, но те не отговориха. Ако отговорят, ще актуализираме тази статия, за да я включим.

Откакто през април 2023 г. избухнаха въоръжени битки между суданската армия и RSF, най-малко 1135 цивилни бяха убити, което добави, че този брой вероятно е „върхът на айсберга“. Други международни неправителствени организации като ACLED казват, че е имало над 3900 смъртни случая.

Активисти и правозащитни групи съобщават, че .

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР