Приятели на Джамал Хашоги заявяват, че саудитският журналист е бил

...
Приятели на Джамал Хашоги заявяват, че саудитският журналист е бил
Коментари Харесай

Хашоги е гледал на Турция като база за един нов Близък Изток

Приятели на Джамал Хашоги декларират, че саудитският публицист е бил горделив арабин, който е желал да се откри в родината на своите предшественици, Турция, и да способства за развиването на растящата общественост от арабски изгнаници, които са намерили там леговище, написа в просторен материал Асошиейтед прес.

Хашоги изчезна на 2 октомври, откакто влезе в саудитското консулство в Истанбул. Вчера Саудитска Арабия призна, че той е умрял, откакто се е сбил с хора, които е срещнал там, само че съгласно АП тази версия е била посрещната със песимизъм, а турски проправителствени медии настояват, че саудитски отряд е пътувал за Турция особено с цел да убие колумниста на "Вашингтон Пост ".

За Хашоги, фен на историята, растящата арабска общественост и турската мощ в района са били отзив от времето на Османската империя, когато Истанбул е бил център на един богат и мултикултурен Близък Изток. С милиони арабски изгнаници, които са напуснали домовете си заради войни или гонене, Турция се е трансформирала в плодотворна среда за гении и хрумвания, място, където Хашоги би имал опция да осъществя личните си планове, в това число основаване на продемократична група, група за надзор на медийната независимост, конгрес за разпространяване на стопански проучвания и основаване на онлайн издания.

Хашоги е възнамерявал да се ожени за турската си другарка на 3 октомври, на идващия ден след влизането му в саудитското консулство в Истанбул, с цел да получи документите, които удостоверяват развода му с предходната му брачна половинка. Той е бил купил дом в Истанбул и съгласно приятелите му е възнамерявал да разделя времето си сред Истанбул и Вирджиния, където е имал апартамент от 2008 година

Убийството на Хашоги изпрати смразяващо обръщение до доста арабски изгнаници, които са намерили леговище в Турция. Няколко антиправителствени арабски малките екрани излъчват от Турция, а истанбулската Арабска медийна асоциация има към 800 члена. Турция също по този начин е приела хиляди членове на неразрешеното в Египет Мюсюлманско приятелство, откакто президентът от братството беше свален от армията през 2013 година Много сирийски групи, които се опълчват на президента Башар Асад, предстоящо са се събрали в прилежаща Турция, където съвсем 3 милиона сирийци са избягали от войната в родината си.

В своите последни изявленията Хашоги заявява поддръжка за турската политика във връзка с Сирия, до момента в който в същото време подлага на критика позицията на личното си държавно управление.

Саудитската политика в последно време се сближава с политиката на Съединени американски щати в Сирия и намерено поддържа водените от кюрдите сили в Източна Сирия, на които Турция гледа като на заплаха. Хашоги е подлагал на критика разрива на страната си с Турция с аргумента, че един съюз на двете районни сили би бил по-естествен от партньорството сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Хашоги, в миналото вътрешно лице в саудитското кралско семейство, се трансформира в критик на ръководещите в кралството след разгрома на опозицията, войната против прилежащ Йемен и спирането на връзките с Катар.

Хашоги откри топъл банкет в Истанбул, споделя Азам Тамими, английски палестинец. "Настоящите политически управляващи в Турция имат най-близки връзки с арабите от времето на Османската империя преди 100 години. Ердоган и неговата партия се отвориха към арабите ", споделя Тамими.

Предците на Хашоги са живели в днешна Централна Турция. Фамилното име значи "производител на лъжици " и на турски се произнася като "Кашъкчъ ".

Еяд Алхаджи, сирийски кинематографист, споделя, че Хашоги е бил "енциклопедия " за историята на района. Алхаджи си е сътрудничил със саудитския публицист по план за документален филм за живота на Фахредин паша, последния османски шеф и боен комендант на Медина, който е отбранявал днешния саудитски град по време на арабски протест през Първата Световна война. Обсадата на Медина отзнаменувала края на Османската империя и раждането на новите арабски страни.

По време на боевете фамилията на Хашоги е било прогонено - някои избягали в Измир в днешна Турция, а други - в Дамаск.

Паметта за Фахредин паша, който е воювал против новите национални страни и за опазване на османското въздействие, е предмет на надълбоко разделяне сред водачите на страните от Персийския залив и Турция.

Миналата година водачи от Залива, сериозни към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, го съпоставиха с Фахредин, който упрекват, че е ограбил културното им завещание, като при напускането на Медина е взел ръкописи и ги е отнесъл в Истанбул.

Анкара, която застана на страната на Катар, отговори на това, като назова улицата, на която е ситуирано посолството на Обединените арабски емирства, на името на Фахредин.

"Този интервал е повратна точка за бъдещето на всички арабски страни и на Близкия Изток ", споделя Алхаджи за посланието, което съгласно него Хашоги е желал да съобщи посредством техния план. "Ние не би трябвало да се фокусираме върху Фахредин като биография, само че би трябвало да се оправим с историята от този интервал ", споделя сирийският кинематографист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР