Приятели и съмишленици изпратиха Алекс Алексиев във последния му път

...
Приятели и съмишленици изпратиха Алекс Алексиев във последния му път
Коментари Харесай

Приятели и съмишленици изпратиха Алекс Алексиев във последния му път

Приятели и съидейници изпратиха Алекс Алексиев във последния му път на поклонението в столичния храм "Свети Седмочисленици " през днешния ден.

Политологът и специалист по сигурността беше един от дребното останали настоящи лица в съпротивата против комунистическия режим в средата на предишния век.

"Той беше същински наследник на татко си Райко Алексиев (известният художник и карикатурист – б. ред.), който беше малтретиран до гибел след 9 септеври 1944 година от комунистическия режим в България. След години на репресии, Алекс Алексиев избяга от България през 1968 година и се засели в Съединени американски щати, където имаше незабравим живот, като стартира от завършването си в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, и работи за института Хъдсън и корпорацията Rand. Той беше член на известния екип "Б ", който завоюва дебата за политиката на Съединени американски щати за противопоставяне на Съветска Русия, което докара до изместване на дневния ред на президента Джими Картър към Съветския съюз и по-късно по-строгата линия на президента Роналд Рейгън, в последна сметка, довела до разпадането на Съветския съюз и Варшавския контракт ", показват от Центъра за балкански и черноморски проучвания.

Алекс Алексиев се завръща в България след рухването на Берлинската стена и става старши консултант на първия министър председател Филип Димитров. Последните 8 години от живота му минават пътувайки сред дома му в Калифорния и България. Той посвети сърцето си и силата на Центъра за балкански и черноморски проучвания и плана "България Аналитика " (Bulgaria Analytica), показват сътрудниците му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР