Приятел на умиращия носач на K2 критикува рекордьори-планинари

...
Известната норвежка алпинистка Кристин Харила отрече твърденията, че нейният екип
Коментари Харесай

Известната норвежка алпинистка Кристин Харила отрече твърденията, че нейният екип е прекрачил умиращ г-н Хасан като част от надпреварата за световен рекорд миналия месец, след като се появи видео, показващо как катерачи изглежда прекрачват върховният портиер.

Башарат Хюсеин, приятел от детството на г-н Хасан, го описа като „най-дехуманизиращото събитие в [неговия] живот“.

Изображение: Мохамед Хасан, 27-годишен стар баща на три деца от Пакистан, който загина на K2

Той каза: „Катерачите, които изкачиха K2 тази година, разбирам, че поведението им е под човечеството и беше много тъжно, след като минаха покрай човека след като беше тежко ранен при падане и те се качиха на К2.

„Мисля, че това е най-дехуманизиращото събитие в живота ми. Може да не се е случило в миналото, не се е случило в настоящето и се надявам, че няма да се случи в бъдеще."

Започнато е разследване на твърденията, че катерачите са оставили г-н Хасан умират близо до върха на най-коварната планина в света.

37-годишната Харила отхвърли всякаква отговорност за смъртта на бащата на три деца и каза, че е жертва на „дезинформация“ и е изпитвала „омраза“ насочени към нея – включително смъртни заплахи.

Катерачите „прекрачват“ умиращия носач

Миналия месец тя стана най-бързият катерач, изкачил всичките 14 най-високи планини в света – постигайки постижението само за 92 дни.

Последното й изкачване беше на K2 на 27 юли, след което тя пристигна с колегата си рекордьор, непалският алпинист Tenjen (Lama) Sherpa, в Катманду за посрещане на герой.

Но по време на K2 изкачване, местен помощник, който беше част от екип пред тях, се подхлъзна на няколко метра от тесен перваз, оплете се във въжета и по-късно умря в планината.

Прочетете повече:
< br />

Защо Маунтин Портър беше оставен да умре?

Харила се защити от обвиненията на други двама алпинисти, които са били на К2 този ден, австриеца Вилхелм Щайндъл и германеца Филип Фламиг.

Двамата са прекъснали изкачването си поради трудни метеорологични условия, но казаха, че са реконструирали събитията по-късно, като са прегледали запис от дрон.

Разследването се провежда от служители в региона Гилгит-Балтистан, който има юрисдикция над K2, каза Карар Хайдри, секретар на Пакистанския алпийски клуб, спортна организация, която служи и като ръководен орган за алпинизъм в Пакистан.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР