Привикнахме да се храним от твърдия хляб на дизинформацията и

...
Привикнахме да се храним от твърдия хляб на дизинформацията и
Коментари Харесай

Папата в Скопие: Затворници на виртуалността, загубихме вкуса и аромата на реалността

„ Привикнахме да се храним от твърдия самун на дизинформацията и се превърнахме в пандизчии на дискредитацията, етикетите и на моралното падение; вярвахме, че конформизмът ще утоли нашата жадност, само че се заситихме от безразличието и безчувствието; хранихме се с фантазии за величие и великолепие, само че в последна сметка се хранихме с заплеснатост, необщителност и самота; преситихме се от връзки и загубихме усета на братството. Търсихме бързия и сигурен резултат, а се озовахме подтиснати от нетърпението и неспокойството. Затворници на виртуалността, загубихме усета и аромата на действителността “.
 Митрополит Наум: С какво ни заплаши папа Франциск?  Агенти на Държавна сигурност скочиха против Папа Франциск  Борисов: Папата сподели да продължаваме с автомагистралите  Папа Франциск към Борисов: Останах доста удовлетворен, тъй като сте един здрав народ
Това заяви папа Франциск на свещенодействие на централния площад „ Македония “ в Скопие, засягайки темите с  " провокациите на посткомунизма, само че и нерегулирания капитализъм ".

На богослужението се събраха вярващите от католическата общественост в Северна Македония. Католическото наличие в страната е единствено 1%, като към 3660 вярващи живеят в Скопие. На литургията с папата участваха към 10 000 души, някои от които бяха пристигнали от прилежащите Албания, Косово и Хърватия, оповестява Радио Ватикана.

Един от най-важните моменти на апостолическата аудиенция на папа Франциск в Северна Македония бе визитата на мемориала на Майка Тереза в Скопие. Този мемориал е съвременна структура, тържествено открита през 2009 година, в която се намира дребен музей със фотоси, предмети и някои реликви на Майка Тереза.

Същевременно по време на икуменическата и междурелигиозна среща в Скопие с близо 1500 младежи папа Франциск съобщи:

„ Един от основните днешни проблеми на доста хора и младежи е, че са изгубили способността да мечтаят – нито доста, нито малко, те не мечтаят. А когато човек не мечтае, това пространство се заема от недоволството и от примирението. Никога не е прекалено много да се мечтае… мечтайте за велики неща! “

Наред с думата „ фантазия “ папа Франциск произнесе и думата „ премеждие “, като напомни, че „ младежът не се опасява да направи живота си хубаво премеждие “.

Папата посочи, че „ фантазиите ни оказват помощ да поддържаме жива увереността си, че различен свят е вероятен и че сме призовани да участваме в него с нашия труд, ангажимент и дейности “.

Папа Бергольо уточни също, че „ най-хубавите фантазии се реализират с вяра, самообладание и ангажимент, отказвайки се от бързането. В същото време не би трябвало да се блокираме от нерешителност, не би трябвало да се опасяваме да рискуваме и да бъркаме. Не се опасявайте да бъдете градители на фантазии и вяра “.

Светият Отец даде за образец Майка Тереза, като сподели, че „ тя имаше велики фантазии и по тази причина и обичаше много… Нейната ръчно направена фантазия я предложи на Господ, повярва в нея, изстрада я, само че в никакъв случай не се отхвърли от нея… Всеки един от вас, като Майка Тереза, е свикан да направи нещо хубаво от живота си. Не позволявайте да открадват фантазиите ви “.

Папата разясни още, че „ никой не може да се оправя с живота като е изолиран, вярата, фантазиите не могат да се претърпяват без колектива… затворени и изолирани сред четири стени, нужна е общественост, която да ни поддържа, да ни оказва помощ. Колко е хубаво да мечтаем дружно! Както вършиме през днешния ден: тук всички обединени, без бариери. Мечтайте дружно, а не сами; с другите, в никакъв случай против другите “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР