Приветствие на председателя на Общински съвет по повод 24-ти май:Скъпи

...
Приветствие на председателя на Общински съвет по повод 24-ти май:Скъпи
Коментари Харесай

Александър Държиков: 24-ти май е чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност

Приветствие на ръководителя на Общински съвет във връзка 24-ти май:

Скъпи пловдивчани,

Най-сърдечно ви приветствам по случай 24-ти май - Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Празник - знак на достолепието, традицията и духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и просвета.

Делото на нашите първоучители – Светите братя Кирил и Методий, надалеч надвишава границите на националната ни карта, прекрачвайки прага на международното културно завещание. Но с изключение на достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите като едно цяло. И в най-тъмните дни на хилядолетната ни история родовата ни памет остава непокътната, а духът на българския жанр укрепва с всяка една строфа на родния език.

24-ти май е и персоналният празник за всеки един от нас. Почитайки словото, ние почитаме славното си минало, осъзнаваме сегашното и показваме упованията си за бъдещето.

24-ти май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята еднаквост, така както почтените детски гласчета на Найден-Геровите възпитаници застанаха самоуверено в отбрана на своя език и просвета на 11 май 1851 г в Пловдив. Те бяха горди със своя жанр и не демонстрираха страх нито за момент, отбелязвайки непреходното дело на братята Кирил и Методий в своето учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий ".

Уважаеми учители,

неуморно следвайте изконната си задача, завещана от предците ни - да образовате децата ни. Знам, че обичате и пазите родния език. Не спирайте да разпалвате тази любов и в душите на всеки един от нас.

Уважаеми възпитаници,

бъдете любознателни и поредни в откриването на нови хоризонти. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на българския народ, разкрил писаното слово за доста други.

Уважаеми дейци на културата и науката,

Вярвам, че ще впрегнете цялата си креативна сила за запазване на българската самородност, бидейки непоклатимият стожер на българската психика и традиция.

Честит 24-ти май!

Инж.

Председател на Общински съвет Пловдив
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР