Приветстваме присъединяването на Република Северна Македония като пълноправен член на

...
Приветстваме присъединяването на Република Северна Македония като пълноправен член на
Коментари Харесай

МВнР: Приветстваме присъединяването на Северна Македония към НАТО

Приветстваме присъединението на Република Северна Македония като пълновръстен член на НАТО. Този исторически акт, дружно с предстоящото започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз, ще докара до превръщането на страната в благонадежден съдружник с принос за сигурността и демократичния прогрес на района и евроатлантическото пространство. Това се показва в изказване на Министерството на външните работи (МВнР).

Това е значимо събитие и за НАТО, за напъните за разширение на зоната на сигурност и непоклатимост и осъществяване на визията, родена през 1989 година, за създаване на единна, свободна и мирна Европа. То излъчва мощен сигнал и към останалите страни-кандидати по отношение на продължаването на политиката на отворени порти на НАТО и за значимостта на напъните за реализиране на вътрешни промени и подготовка за участие.

Бойко Борисов за участието на Северна Македония в НАТО: Поздравявам нашите съседи!

Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е специфичен миг и за България. Това е триумф за поредната ни политика в поддръжка на европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския район, и разширението на зоната на сигурност, непоклатимост, споделени полезности и разцвет към нашите граници.

Югозападната ни съседка поема своя дял от отговорностите и отговорностите, произлизащи от участието, в това число към груповата сигурност и защита. Членството ѝ в Северноатлантическия алианс дава ново измерение на съюзническите ни връзки в областта на сигурността и защитата, при разрешаването на световни и районни проблеми и провокации в евро-атлантическата зона.

Очакваме взаимните действия сред нашите въоръжени сили в границите на НАТО да допринесат както за развиването на отбранителните качества и оперативната съгласуемост, по този начин и да оказват помощ за превъзмогването на исторически наслагваните в обществото стандарти и предразсъдъци към България.

Северна Македония влезе в НАТО

Формалното присъединение към НАТО не значи завършек на напъните за реализиране на вътрешните промени и демократична промяна на страната. Ще продължим да чакаме резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, промяната на бранша за сигурност, изключително във връзка с трансформирането на специфичните служби и цялостното спиране на връзките с тоталитарното минало, привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО, както и съответни стъпки за добросъвестно осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие по метод, който да подсигурява неговата необратимост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР