Приветствам решението на Общото събрание на БАН. Това каза днес

...
Приветствам решението на Общото събрание на БАН. Това каза днес
Коментари Харесай

Министър Вълчев приветства решението на Общото събрание на БАН за НИМХ

Приветствам решението на Общото заседание на Българска академия на науките.

Това сподели през днешния ден в Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция. Решението касае отчасти извеждане на част от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от структурата на Академията. "Имахме опция много да си приказваме и отбелязахме, че нищо няма да вършим принудително, т.е., тези от научните служащи, които желаят да останат в Академията - да останат, а другите, които не желаят - да излязат, дружно с оперативната активност и Национален институт по метеорология и хидрология ", сподели министърът. Той уточни, че има редица уточняващи въпроси и е доста значима частта от решението, отнасяща се до отделянето на оперативната активност, с цел да има първоприемственост на всички контракти.

"НИМХ взе участие в редица интернационалните организации, има редица други контракти и не трябва да се основават спънки за оперативната активност. Трябва или да се закрие институтът в границите на Българска академия на науките преди ние да открием институт или той да бъде разграничен, с цел да може да изведем цялата тази цялост от права, отговорности и контракти в Национален институт по метеорология и хидрология. Искам да ви уверя, че Национален институт по метеорология и хидрология ще продължи да работи като национална хидрометеорологична работа, ние ще го подкрепим в оптималната степен, само че занапред ще решим къде ще бъде разположен и какъв тъкмо да бъде организационно-правния му статут ", сподели още министърът.

Той удостовери, че има опасения, че няма да има заплати и задатъци за чиновниците в НИХМ, поради това, че институтът работи 12 дни без управление и няма кой да подписва никакви документи. "Аз разясних решението за предварително прекратения мандат на шефа като несвоевременно, което краткотрайно попречва активността на института. Моят зов е час по-бързо да дефинират краткотрайно изпълняващ длъжността шеф, който да бъде допустим за колектива на Национален институт по метеорология и хидрология. В момента няма кой да подпише ", сподели Красимир Вълчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР