Приветствам решението на Общото събрание на БАН, каза днес в

...
Приветствам решението на Общото събрание на БАН, каза днес в
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: НИМХ ще продължи да работи като хидрометеорологична служба

Приветствам решението на Общото заседание на Българска академия на науките, сподели през днешния ден в Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Решението касае отчасти извеждане на част от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от структурата на Академията.

Имахме опция много да си приказваме и отбелязахме, че нищо няма да вършим принудително, т.е., тези от научните служащи, които желаят да останат в Академията - да останат, а другите, които не желаят - да излязат, дружно с оперативната активност и НИХМ, сподели министърът. Той уточни, че има редица уточняващи въпроси и е доста значима частта от решението, отнасяща се до отделянето на оперативната активност, с цел да има първоприемственост на всички контракти.

" Национален институт по метеорология и хидрология взе участие в редица интернационалните организации, има редица други контракти и не трябва да се основават спънки за оперативната активност. Трябва или да се закрие институтът в границите на Българска академия на науките преди ние да открием институт, или той да бъде разграничен, с цел да може да изведем цялата тази цялост от права, отговорности и контракти в Национален институт по метеорология и хидрология. Искам да ви уверя, че Национален институт по метеорология и хидрология ще продължи да работи като национална хидрометеорологична работа, ние ще го подкрепим в оптималната степен, само че занапред ще решим къде ще бъде разположен и какъв тъкмо да бъде организационно-правния му статут ", сподели още министърът.
Той удостовери, че има опасения, че няма да има заплати и задатъци за чиновниците в НИХМ, поради това, че институтът работи 12 дни без управление и няма кой да подписва никакви документи.

" Аз разясних решението за предварително прекратения мандат на шефа като несвоевременно, което краткотрайно попречва активността на института. Моят зов е час по-бързо да дефинират краткотрайно изпълняващ длъжността шеф, който да бъде допустим за колектива на Национален институт по метеорология и хидрология. В момента няма кой да подпише ", сподели Красимир Вълчев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР