Приватизационната сделка за Каолин“ АД от 1999 г. е причина

...
Приватизационната сделка за Каолин“ АД от 1999 г. е причина
Коментари Харесай

КОНПИ: Парите на Прокопиев са с ясен произход, но незаконни - от сделката за Каолин

Приватизационната договорка за „ Каолин “ АД от 1999 година е причина за запора над имущество на фамилията на издателите Иво и Галя Прокопиеви, стана ясно от брифинг на Комисията за лишаване на нелегално добито имущесто (КОНПИ).

Парите на семейство Прокопиеви са с явен генезис, само че са противозаконни – идват от договорката за „ Каолин “, изясни една от инспекторките, работили по преписката.

В същото време ръководителят на комисията Пламен Георгиев призна, че не може да даде отговор на въпроса дали това е първата приватизационна договорка, която ведомството му проверява.

Той на няколко пъти се опита да изясни, че тази дефиниция е неправилна. Не ставало въпрос за следствие на приватизацията на „ Каолин “, която към този момент е отвън давностния легален период за следствие, а за последвалата продажба на „ Каолин “ на новия му немски притежател " Кварцверке ". Именно законността на акциите на Иво Прокопиев от тази продажба КОНПИ слага под въпрос и по тази причина се връща към приватизационната договорка, с цел да обясни по какъв начин той въобще е придобил предприятието.

Въпреки многократни журналистически въпроси за какво комисията прави проверка на приватизационни покупко-продажби, Георгиев настоя, че това се постанова, тъй като втората продажба на „ Каолин “ попадала в 10-годишния проверяван интервал и не е с изтекла отминалост.

Стана ясно, че комисията е открила разминаване от 14 млн. лв. сред заявените доходи и разноски на Иво Прокопиев и фамилията му. Освен това КОНПИ ще им повдигне грамаден иск за над 199 милиона лв.. От тях най-голяма част са 150-те млн., получените от продажбата на „ Каолин “ АД на немския му притежател.

Сумата набъбва до 199 млн, като към тези 150 милиона се прибавят цената на запориран парцел в Созопол, получени дивиденти от компании, увеличевн капитал на едно сдружение и дарения на фондация „ Граждански медии “. Ответници по желае са Иво Прокопиев, Галя Прокопиева, „ Алфа финан холдинг “ АД, „ Соларпро холдинг “ АД, „ Алфа енерджи холдинг “ ЕАД, фондация „ Граждански медии “.

Пламен Георгиев се оплака от невиждан медиен напън по случая „ Прокопиев “. Той уточни, че тезите на проверявания съвпадали с тези на член на комисията (Лиляна Терзиева, от квотата на президента), която единствена гласувала с изключително мнение по налагането на запора. По преписката са работили 11 специалисти и 5-имата членове на КОНПИ.

Георгиев особено означи, че медиите на „ Икономедиа “ не са със запорирани сметки, активността им не била обект на запор и не разбирал по какъв начин останалите запори биха се отразили върху работата им, с цел да се приказва за напън над тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР