Привържениците на вегетарианството в света - около 5 на сто

...
Привържениците на вегетарианството в света - около 5 на сто
Коментари Харесай

Индустрията за милиарди

Привържениците на вегетарианството в света - към 5 на 100 по данни на The Economist, сякаш не са чак толкоз доста. В същото време в оценката на Euromonitor International се показва, че размерът на пазара на продуктите с неживотински генезис за 2016-а е 51 милиарда $. А неотдавнашният отчет на Research and Markets предвижда, че към 2023-а пазарът единствено на вегетарианско месо ще надвиши 6 милиарда $.

През 2015-а новите предприятия, свързани с вегетарианството, са били 4.3% от общия брой на започващите компании, което с 2.8 на 100 повече от 2014-а. Любопитно е, че в такива планове драговолно влагат световноизвестни милиардери, бизнесмени и най-големите IT-компании. През 2015-а да вземем за пример поради неуспяла договорка с Гугъл се появи компанията Impossible Foods. Технологичният колос искаше да придобие производителя на вегетариански бургери за 300 млн. $, само че получи отвод. Сега измежду вложителите в Impossible Foods са създателят на Microsoft - Бил Гейтс, един от най-богатите азиатски предприемачи - Ли Кашин, и венчърни фондове от Силициевата котловина.

Създателят на компанията - 63-годишният Патрик Браун, професор по биохимия в Станфордския университет, член на Националната академия на науките - и веган, мечтае да избави света от екологична злополука. "Изяждайки вместо нормалния бургер котлет, създаден от Impossible Foods, вие не участвате в отделянето на парникови газове в размера, който отделя междинен автомобил за 18 благи, и икономисвате вода, която би ви стигнала за месец ", изяснява американецът. Ученият е изолирал от корените на соя молекула, сходна на молекулата на хемоглобина, която създава в своята лаборатория. Именно тя дава отговор за аления цвят на кръвта в месото, за розовите оттенъци при печене и характерния мирис. Така или другояче, Браун е съумял да реализира оптимално подобие на своята разработка с същинския котлет от говеждо.

Но Impossible Foods не е единственият разработчик на изкуствено месо на пазара. С триумфи в основаването на вегетариански бургери може да се похвали още един план на Бил Гейтс - Beyond Meat, в който са вложили и създателите на Twitter Евън Уилямс и Биз Стоун, както и един от най-старите венчърни фондове на Силициевата котловина - Kleiner Perkins Caufield & Byers. Бургерите с месо, направено от грах, картофи и пшеница, се сервират в известни американски вериги като White Castle, Umami Burger, TGI Fridays и Bareburger. А наскоро стана известно, че Beyond Burger ще бъде предлаган и в най-голямата английска верига от супермаркети Tesco.

Бащата на създателя на компанията Итън Браун бил буен обожател на селското стопанство. Семейството живеело във Вашингтон, само че прекарвало всяко лято във фермата си в щата Мериленд. Итън, който станал вегетарианец още на 18 години, мечтаел да откри най-простата и екологична опция на обичайния метод за произвеждане на месо. Първите опити на компанията за основаването на месо на основата на растителен протеин дадоха на света през 2013-а пилешко филе без пиле. Основателят на Microsoft бе толкоз впечатлен от новия артикул, че написа за него в блога си под заглавие "Бъдещето на храната ".

Във врата на Beyond Meat към този момент дишат други, не по-малко забавни компании. Като Hampton Creek Foods, прочула се с помощта на майонезата си без яйца, привлякла вниманието на създателя на Yahoo! Джери Янг и на Гугъл. Или капиталовият план на създателя на PayPal Питър Тил - Modern Meadow, който основава хранителни артикули от биоинженерни тъкани благодарение на 3D-биопечат. През юни стана известно, че общественият венчърен фонд на Мичиганския университет е вложил във компанията Six Foods на три харвардски възпитанички. Лора Д`Азаро, Роуз Ван и Мерил Нетоу създават чипс от щурци под марката Сhirps, който с лекост конкурира сочна говежда пържола по наличие на протеини.

Засега синтетичните котлети и чипсът от щурци не са основна опасност за производителите на невегетариански артикули за хранене, до момента в който различните източници на мляко - от соя до бадеми и ориз, от дълго време започнаха да подкопават млечната индустрия. Продажбите на натурално мляко в Съединени американски щати са се снижили със 7% още през 2015-а, а съгласно прогнозата на изследователската организация Mintel към 2020-а ще намалеят с още 11 %.

Въпреки че в този момент в супермаркетите може да се откри мляко от ориз, кашу и даже от елда, на пазара се появяват нови и нови растителни други възможности на кравето мляко. През 2016-а компанията Ripple от Силициевата котловина сътвори артикул от грах и притегли 44 млн. $ - в производството вложиха Гугъл Technologies и венчърни фондове. Сред преимуществата на граховото мляко са богатият усет и гладката кремообразна текстура, както и високото наличие на протеини. Но главното предимство на Ripple е екологичната съобразност. Според проучванията на самата компания при производството на всяка бутилка с размер от 1.4 л се икономисват над 4 хиляди л вода спрямо производството на нормалното краве мляко, като се понижават излъчванията на въглероден диоксид.

Но не всички производители на млечна продукция са подготвени да стоят със скръстени ръце, до момента в който амбициозни започващи компании превземат пазарния им дял. Например Danone - най-големият производител на кисели млека в света, закупи през 2017-а WhiteWave Foods дружно с марката Alpro, който в този момент е водач измежду другите възможности на млечния пазар.

Въпреки всичко мнозина отхвърлят да одобряват новите правила на играта. Производителите на мляко са възмутени, че растителната продукция, заляла пазара, безусловно изцежда промишлеността. Според тях фирмите, предлагащи вегетариански питиета, не трябва да употребяват термина "мляко ", тъй като вкарват в илюзия купувачите.

Истината е, че храната с скотски генезис е мощно низходяща наклонност. Докато Джъстин Тимбърлейк купува органични храни от Whole Foods, а Гуинет Полтроу разгласява книги за чистите храни, селскостопанските производители освен търпят загуби, само че и са подложени на същинско гонене, получавайки закани. В края на юни Френската федерация на месарите се оплака от погрома върху комерсиалните й обекти и изиска от управляващите отбрана против веганите. Шефът на организацията Жан-Франсоа Гиярд съобщи, че нападението на магазините е форма на тероризъм: "Ужасът, който тези хора се пробват да всеят, има единствено една цел: изгубването на голям слой от френската просвета. Веганите се стремят да наложат на болшинството своя метод на живот и даже своята идеология. " Преди бе обявено, че английските месари също са били подложени на сходни набези и са получавали закани.

Плесница за отглеждането на животни

Обикновено управляващите гледат да не вземат участие в полемиките сред вегетарианците и последователите на животинската храна, само че от време на време въпреки всичко се постанова да реагират. Показателен за това е абсурдът с самолетната компания Air New Zealand, която предложи на пасажерите от бизнес класа бургер със синтетично месо на Impossible Foods по време на полет от Лос Анджелис до Оукланд. Изпълняващият длъжността премиер-министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс съобщи, че е "категорично срещу синтетичното говеждо, а самолетната компания е длъжна да употребява артикули с скотски генезис ". Парламентаристът Марк Петерсън пък направи публично изказване, в което назова бургера "екзистенциална опасност за втория по величина източник на приходи от износ в страната ", имайки поради говеждото месо. По думите му синтетичният бургер е "плесница " за локалния пазар на отглеждането на животни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР