Привържениците на независимостта на Френска Полинезия спечелиха триумфална победа на

...
Привържениците на независимостта на Френска Полинезия спечелиха триумфална победа на
Коментари Харесай

Франция губи останките от своята колониална империя

Привържениците на независимостта на Френска Полинезия завоюваха триумфална победа на локалните парламентарни избори. На втория тур на изборите подкрепящата независимостта партия Tavini Ouiraatira (Служи на хората), водена от някогашния президент Оскар Темару, завоюва 44,2% от гласовете. Партията Tapura Ouiraatira, водена от напускащия районен президент Едуард Фрич, е на второ място с 38,5% от гласовете.

„ Така сепаратистите получиха безусловно болшинство от 38 места от 57 в териториалното заседание. Достатъчно, с цел да им разреши да ръководят пет години общественост, ситуирана в сърцето на Южния Пасифик, на 17 000 км от Париж. “

- написа френският Liberation, отбелязвайки, че „ тази победа дава на партията на Оскар Темару опция да договаря за деколонизация и референдум за самоопределяне от позиция на силата “.

В Елисейския замък са наясно с това, само че се пробват да омаловажат смисъла на триумфа на сепаратистите. Френска Полинезия към този момент се радва на известна степен на автономност и дефинира лична политика в региона на опазването на здравето, главното и междинното обучение и околната среда.

В това отношение е по-близо до английските и холандските отвъдморски територии, в сравнение с до други френски владения като Реюнион и Гваделупа. Париж резервира цялостен надзор над висшето обучение и отбранителната политика. Френска Полинезия получи вътрешна автономност през 1984 година след години на договаряния с Франция.

Френска Полинезия включва 121 острова с население от 280 000 души. На островите има обилни залежи на газ и редкоземни метали. Оскар Темару към този момент е бил президент на тази територия пет пъти, само че всякога е бил отстраняван от служба вследствие на интриги, проведени от тайните служби на метрополията. По думите на Liberation, този път той има намерение да показа на парламентаристите като претендент за президент своя шурей Моетай Брадърсън.

Всички на островите схващат, че метрополията ще се опита по всевъзможен метод да задържи Френска Полинезия в своята колониална империя. Интересното е, че може би най-успешните поддръжници на независимостта са потомците на военачалник Максим Леонтиев, който се бие като част от съветския експедиционен корпус на Западния фронт по време на Първата международна война и който се открива в Таити през 1936 година

Потомците на генерала образуват един от най-влиятелните кланове в Полинезия. Внукът на генерала Игор Леонтиев беше нееднократен " Мистър Полинезия ". Брат му Александър става представител на Полинезия във френския парламент и реализира самоуправлението на Полинезия, а по-късно става първият началник на нейното държавно управление. Полинезийците изключително почитат Борис Леонтиев, умрял на четиридесет и седем години, създател на партията Fetia Api (Нова звезда), бореща се за правата на локалното таитянско население.

През 1987 година Александър става министър-председател на Френска Полинезия. През 1991 година напуща този пост. През 1996 година брат му Борис Леонтиев-Теаху основава Fetia Api /Фетия Апи/ и приказва на всеослушание за френския колониализъм. Той изключително стачкува против работата на нуклеарния полигон на островите. Популярността на Борис Теаху измежду полинезийците беше необикновено висока, което докара до гибелта му.

Под натиска на партията на Борис Леонтиев-Теаху, Франция затвори нуклеарния полигон, а Фетия Апи пристигна на парламентарните избори през 2002 година със сериозен багаж на доверие от островитяните. Въпросът беше, че Борис Леонтиев щеше да стане министър-председател на Френска Полинезия, да сформира лично държавно управление и да разгласи родината си за самостоятелна.

Месец преди изборите обаче дребен аероплан с Борис и други водачи на неговата партия на борда излетя за среща с гласоподаватели и изчезна. Властите оповестиха, че самолетът се е разрушил над океана и никой не е останал жив.

Мнозина не повярваха в злополуката, само че следствието беше постепенно и скоро беше закрито. След това един от някогашните чиновници на локалните разследващи служби сподели, че самолетът въобще не е паднал в океана. Той кацнал да зареди гориво на едва обитаем атол, а там отряд от автоматчици към този момент чакал Леонтиев и неговите сътрудници...

В Таити всяка година в деня на гибелта на Борис се организират превъзходни възпоменателни събития. Александър Леонтиев, откакто напусна поста министър-председател, беше вкаран в пандиза по скалъпени обвинявания в корупция, скоро умря от инфаркт.

Въпреки дребното си население и лимитираните си естествени запаси, Френска Полинезия е от решаващо значение за стратегическите ползи на Запада и Китай, защото е „ еквивалент на автомагистрала през сърцето на Тихия океан към Азия и свързваща военните сили, ситуирани на многото острови разпръснати по пътя сред Хавай, Австралия и Филипините, ” написа American Tablet Magazine.

През двете години на „ пандемията “ десетки хиляди полинезийци изпаднаха в беднотия, доста компании банкрутираха, а туристическите курорти затвориха. И тогава Китай предложи своята помощ, разпределяйки великодушни заеми и предлагайки построяването на търговски и риболовен пристанища.

„ Антиимпериалистът, антиамериканецът и антифранцузинът Оскар Темару “ в изявление за Tablet Magazine сподели, че „ без подозрение той ще се съгласи с китайците, в случай че това значи да се отървем от Франция... Следователно Пекин наподобява има чудесната опция да подкопае историческият ангажимент на островите към западните страни... като се лиши флотът на Франция и Съединените щати от скъпа отбранителна линия в Тихия океан... Полинезия евентуално ще одобри предложенията на Китай, ” обелязва изданието.

По създание няма опция на икономическото доближаване сред Папаете и Пекин. А в бъдеще тук може да се появи и китайска полиция, както към този момент се случи на Соломоновите острови, които през 2019 година влязоха в стопански съюз с Китай. Вълна от погроми против китайския бизнес „ ненадейно “ се надигна на островите, само че Пекин оказа помощ за потушаването на безредиците и в този момент има намерение да разположи своите военни на островите.

Едновременно с това Китай уголемява наличието си в Източен Тимор, Папуа Нова Гвинея и Кирибати, наемайки цели острови и изграждайки там свои инфраструктурни уреди, в това число военни.

„ Геополитиката в Азиатско-тихоокеанския район постоянно се обръща към теорията на доминото, страхувайки се, че китайското въздействие ще се популяризира още повече и ще задуши въздействието на западните страни “, оплаква се австралийското списание The Diplomat.

В Париж и Вашингтон ще се намесят в референдума за самостоятелност на Полинезия. Те обаче няма какво да опълчват на китайските заеми и китайския бизнес. Може да се чака, че в обозримо бъдеще, в отговор на появяването на нови американски военни бази във Филипините, Китай може да сътвори свои военни уреди в Полинезия, в непосредствена непосредственост до Хаваите.

След като са затънали във боен спор в Украйна, Съединените щати и техните съдружници губят цялата планета.

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР