Привърженици на проруската партия Възраждане нахлуха в кино Одеон и

...
Привърженици на проруската партия Възраждане нахлуха в кино Одеон и
Коментари Харесай

Започна да снима лицата на зрителите. Привърженици на Възраждане саботираха прожекция на ЛГБТ филм

Привърженици на проруската партия " Възраждане " нахлуха в кино " Одеон " и саботираха идна прожекция на един от филмите в програмата на София Прайд Филм Фест в събота. Това стана ясно от обява във Facebook на страницата на фестивала.

Събитието е част от културната стратегия преди 16-ото София прайд шествие, което ще се организира в София на 17 юни в поддръжка на ЛГБТ+ общността.

На фрагменти, оповестени в обществените мрежи, се вижда по какъв начин хора с тениски на " Възраждане " държат плакати с хомофобски надписи.

В своя обява във Facebook Радослав Стоянов , заместител ръководител и юридически специалист в ЛГБТ организация " Действие ", написа, че по време на акцията на място е имало служители на реда, които да обезпечат мирното и умерено протичане на събитието, които " вместо това се ръкуваха и поздравяваха протестиращите, в това число тези с тениски на " Възраждане " ".

Свободна Европа изпрати питане до Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР), с цел да разбере дали е подаден сигнал и за какво полицията не е реагирала.

" След нападателен митинг, разгласен от Кристиян Шкварек през вчерашния ден, отменихме прожекцията на кино лентата “Близо ”, част от София Прайд Филм Фест, заради съображения за сигурност. Тълпа протестиращи влезе в киното, стартира да снима лицата на феновете от близко, да крещят против тях " педофили " и да всяват боязън у тях и у личния състав ", написаха уредниците на фестивала.

Кристиян Шкварек, представител на групата на Европейските Консерватори, написа във Facebook, че поддържа акцията, само че отхвърля да я е провел.

" Да възпрепятстваш прожекция на филм с принуждение и експанзия не е форма на легален митинг. Бездействието на полицията в тази ситуация е още по-стряскащо. Нека не се заблуждаваме в задачите на сходни провокации. Те желаят да ни изтикат в килера и да всеят боязън в общността ни. Този фашизъм няма място в една демократична страна, член на Европейски Съюз ", пишат още уредниците.

Депутатът от " Демократична България " Елисавета Белобрадова написа в своя профил във Facebook, че в понеделник ще изиска пояснение за случая от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Това е следващата хомофобска акция през последните години. През юни 2021 година по време на премиерата на българския късометражния филм “Черупки ” националисти още веднъж, само че този път останаха и изгледаха кино лентата.

Същата година десетина мъже и дами в него. Имаше потърпевшо момиче, като националистът Боян Расате извади нож. Година по-рано деца в Пловдив, проведена от младежи в обществените мрежи.

През 2008 година Михаил Стоянов беше погубен в Борисовата градина от група, която „ прочиствала “ парка от гей мъже. Активисти и правозащитници, подкрепящи ЛГБТ общността, от години се борят закононарушенията на хомофобска основа да бъдат вписани в Наказателния кодекс като утежняващо виновността обстоятелство
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР