Притокът на преки чуждестранни инвестиции в Босна и Херцеговина (БиХ)

...
Притокът на преки чуждестранни инвестиции в Босна и Херцеговина (БиХ)
Коментари Харесай

Русия е била най-големият инвеститор в БиХ през 2023г.

Притокът на директни задгранични вложения в Босна и Херцеговина (БиХ) през първите девет месеца на 2023 година възлиза на към 767 млн. евро, което е най-високата сума, записана до момента, сочат данни на Централната банка на федерацията. Чуждестранните вложения в интервала януари-септември 2023 година са по-високи с 23,9% в съпоставяне със същия интервал на миналата година, написа сараевският портал " Кликс ".


Най-големият вложител в страната през първите девет месеца на 2023 година е Руската федерация, която е вложила в БиХ към 160 млн. евро. Предполага се, че на този декор се заобикалят интернационалните наказания, наложени на Русия поради спора в Украйна. Ако съпоставим това със същия интервал на предходната година, то тогава Русия е изтеглила 17 млн.евро през първите девет месеца.

Русия е следвана от Нидерландия и Хърватия, които са вложили в БиХ по към 84 млн. евро. Зад тях е Англия, следвана от Турция.

Повечето от вложенията са в производството на кокс и петролни деривати.

Някои страни отдръпнаха предходните си вложения в Босна и Херцеговина, измежду които най-вече Полша, следвана от Кувейт, Дания и Ирландия.

По данни на Агенцията за поощряване на задграничните вложения (FIPA) през първата половина на 2023 година най-вече задгранични вложения са били ориентирани в областите " Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти ", " Финансови услуги, като се изключи застрахователни и пенсионни фондове " и " Търговия на едро, без търговията с коли и мотоциклети "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР