Притиснато от сроковете, гръцкото министерство на енергетиката предвижда бързо да

...
Притиснато от сроковете, гръцкото министерство на енергетиката предвижда бързо да
Коментари Харесай

Необходим е окончателен план за приватизация на DEPA - сроковете притискат


Притиснато от периодите, гръцкото министерство на енергетиката планува бързо да сътвори финализиран проект за приватизацията на националната газова компания DEPA, оповестява energypress.eu.

Задължението на Гърция да продаде 65% дял от компанията ще остане в основата на проекта, само че ще се търсят други възможности с еквивалентна стойност. Понастоящем са препоръчани най-малко две други възможности. Министерството на енергетиката и DEPA наподобява избират да се сътвори холдингово сдружение, което да се състои от три дъщерни сдружения и да дава отговор на изискванията за листване на борсата.

Съгласно този проект едно от трите дъщерни сдружения ще управлява мрежите на DEPA и стратегическият вложител може да придобие миноритарен дял. Второто дъщерно сдружение ще поеме комерсиалната активност, само че мажоритарният дял може да бъде продаден на вложителите. Третото дъщерно сдружение ще остане напълно част от холдинговото сдружение и ще управлява огромните газови планове.

Според източници на DEPA тази алтернатива е най-предпочитана.

DEPA към момента би трябвало да завърши договарянията за промени в снабдяването и дистрибуцията с сътрудниците си Shell и Eni преди процедурата за приватизация да продължи.

Очаква се DEPA да се отдръпна от компанията за доставка на EPA, покриваща северната част на Гърция, и да остане част от дистрибуторската компания EDA Thess. DEPA има 51% дял в тези компании, а италианската Eni останалите 49%.

Очаква се DEPA да придобие 49% от Shell в EPA Attiki и EDA Attiki, две предприятия, обслужващи по-широкия регион на Атина. DEPA има и 51% дял от тях.

Съобщение от DEPA и Shell се чака неотложно, оповестиха източници. Очаква се цената за отдръпването на Shell да бъде близо 150 милиона евро. Други детайлности остават неразкрити.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР