Притиснати от рецесията, която започна в края на миналата година,

...
Притиснати от рецесията, която започна в края на миналата година,
Коментари Харесай

Хонконг започва финансова лудост: Градът ще дава по 10 хиляди долара на всеки възрастен

Притиснати от рецесията, която стартира в края на предходната година, секретарят на града Пол Чан Мо-по ще оповести детайлите по проект на стойност 120 милиарда хонконгски $, който би трябвало да възвърне растежа. Но някои ограничения са много оттатък границите на финансово рационалното, в това число обещанието всеки непрекъснат гражданин на града да получи по 10 хиляди $ от страната, които се равняват на 1300 щатски $, съобщи Zero Hedge.

Икономиката на Хонконг се срина след месеци на антиправителствени митинги в края на предходната година. Към продължаващото политическо напрежение в града се прибавя и епидемията от ковид, която към този момент замрази стопанството на прилежащия Китай. В резултат на това потреблението се срина, повличайки продажбите в комерсиалните обекти, туризма и имотния бранш.
 Моловете в Хонконг понижиха наемите с до 50%
Моловете в Хонконг понижиха наемите с до 50%

Според Morgan Stanley последните проблеми в района ще намалят Брутният вътрешен продукт на страната с още сред 1 и 4,5%

" Правителството на Хонконг би трябвало да избегне изкушението да усили налозите или да свие разноските в миг, в който градът в действителност би трябвало да поддържа и даже да усили стратегиите за поддръжка на стопанската система ", разяснява съдружникът в китайския офис на KPMG Джон Тимпани.

Именно компанията посъветва управляващите да дават по 10 хиляди хонконгски $ на всеки пълновръстен гражданин на страната, въпреки че това не е нова концепция - тя беше разпространявана още през декември от Либералната партия, чиято концепция е да се подтиква потреблението.

Сред другите ограничения, препоръчани от KPMG, са данъчни облекчения за някои бизнеси, увеличение на дотациите за наеми на някои обществени институции, финансова поддръжка за фамилиите и намаление на налозите за задграничните вложения. Слабо евентуално е обаче даже и намалените налози да доведат до осезателен растеж на вложенията на фона на политическата неустановеност и разразяващата се зараза.
 Пътникопотокът в Хонконг с историческо дъно поради митингите
Пътникопотокът в Хонконг с историческо дъно поради митингите

През ноември той е понижен с най-високата си стойност за последните 10 години

Хонконг разполага с запаси на стойност 1,1 трлн. хонконгски $ (около 143 милиарда долара), а директното разпределяне на пари от управляващите ще коства 71 милиарда хонконгски $ и ще облагодетелства към 7 млн. души.

Разбира се, раздаването на пари няма да окаже дълготраен позитивен резултат върху потреблението, защото финансовата инжекция ще се отрази еднократно върху него, след което то още веднъж ще се срине. Икономически невероятно е такива заплащания да се трансфорат в решение на систематична рецесия.
 Каква ще е икономическата цена на смазването на митингите в Хонконг посредством армията?
Каква ще е икономическата цена на смазването на митингите в Хонконг посредством армията?

Китай може да се готви за Тянанмън 2.0

Нещо повече, веригите на доставки за доста артикули и услуги в страната бяха унищожени от началото на митингите до момента и в страната се следят дефицити на разнообразни артикули. Така че какво ще си купят жителите ѝ с новите си 10 хиляди хонконгски $ остава тайнственост. Същевременно те надали ще ги спестят, защото цената на валутата се срутва.

Решението за сходна мярка въпреки всичко би трябвало да мине през Законодателния съвет на Хонконг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР