Притиснат от все по-всеобхватните американски санкции, руският президент Владимир Путин

...
Притиснат от все по-всеобхватните американски санкции, руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин иска да се освободи от доларите, но вместо това Русия захвърля еврото

Притиснат от все по-всеобхватните американски наказания, съветският президент Владимир Путин заявяваше неведнъж през годините, а го повтори и тази седмица, че желае да се освободи от доларите. Но централната банка прави тъкмо противоположното, написа Bloomberg.

В коментара си пред депутати във вторник Путин съобщи, че е нужна " отмора " от щатската валута, с цел да се увеличи " икономическият суверенитет " на Русия, изключително в светлината на скорошните рестрикции в търговията, които той назовава " политически стимулирани ".

" Целият свят вижда, че монополът на $ е рисков и рисков за доста ", сподели президентът. " Резервите ни от злато и валута се диверсифицират и ще продължим да го вършим ".

Числата обаче описват друга история. Според последните данни на централната банка, делът на зелената валута в запасите се е покачила до съвсем 46 % през 2017 година от малко над 40% през миналата. Междувременно, запасите в евро са се сринали до съвсем 22% от над 32% през 2016 година и рекордните 43,8 % през 2009 година. Зад думите на Путин през годините, в които се оплакваше от " монопола на $ ", няма доста дейности.

Разбира се, би трябвало да погледнем към опита на Иран, която не сложи изключително въодушевяващ казус. Въпреки че понижи внезапно потреблението на долари и към този момент приема заплащания за по-голямата част от продадения нефт в евро, това не ѝ носи изключително огромна отбрана, откакто Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка.

Що се отнася до диверсифицирането на запасите, през последните години централната банка добави юани, както и канадски и австралийски долари, които към края на м.г. съставляват общо 7%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР