Притеснявате ли се, че губите паметта си? Трудно ли се

...
Притеснявате ли се, че губите паметта си? Трудно ли се
Коментари Харесай

8 златни правила, които гавантират доброто здраве на мозъка

Притеснявате ли се, че губите паметта си? Трудно ли се съсредоточавате и фокусирате върху дилемите си? Ако това е по този начин, то може би би трябвало да измененията нещо в всекидневието си, с цел да подобрите и подпомогнете работата на мозъка.

Всеки знае, че мозъкът извършва едни от най-сложните и жизненоважни функционалности в нашето тяло. Често обаче, забравяме, че и той, както останалите ни органи, има потребност от грижи и внимание, с цел да бъде здрав.

За да поддържате мозъка си в положително здраве, интернационалните специалисти предлагат да се съблюдават някои правила.

Британският всекидневник Express, споделя следните 8 "златни правила ":

1. Консумирайте потребни мазнини

Около 60 % от мозъчното вещество се състои от мазнини, главно омега-3 мастни киселини. Смята се, че въпросните мастни киселини усъвършенстват концентрацията, запаметяването и настроението.

Отличен източник на омега-3 мастни киселини са мазните риби като скумрия, сьомга и сардини, лененото семе, чията, орехите.

Други здравословни мазнини като мононенаситените мастни киселини могат да се набират от зехтина и авокадото.



2. Наблягайте на зелените храни

Редовната потребления на зелени листни зеленчуци — да вземем за пример като салата за обяд, усъвършенства качествата за мислене и запаметяване.

Зелените артикули като спанак, броколи и кейл са отлична храна за мозъка. Освен това те са източник на магнезий, който оказва помощ на тялото и мозъка да противодействат на напрежението. Включвайте най-малко две порции зелени храни във всекидневното си меню.

3. Хапвайте яйца на закуска

Закуската с яйца е чудесно средство за утринен мозъчен заряд. Протеините в яйчния жълтък покачват равнищата на аминокиселините в кръвта и са значими за производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които играят основна роля за положителното въодушевление. Яйцата, също така съдържат потребния за добра памет холин (витамин В4).



4. Подправяйте ястията с куркума

Редица проучвания са открили изгодата от подправката куркума за положителното мозъчно здраве. Активното ѝ вещество куркумин усъвършенства паметта, забавя обвързваното с възрастта понижаване на познавателните качества и противодейства на депресията.

5. Стимулирайте мозъка

Колкото повече "предизвиквате " мозъка, толкоз повече невронни пътеки основава органът. Не се колебайте да изпробвате нов спорт, да прочетете стимулираща мисленето книга или да усвоите нов език.

6. Не се лишавайте от сън

Тялото употребява съня, с цел да ремонтира и обновява мозъчните кафези. Изследвания са открили, че сънят способства за растежа на нови неврони в елементи от мозъка, виновни за дълготрайната памет. Качествената отмора усъвършенства също способността за фокусиране и запаметяване на нова информация.



7. Включвайте в менюто ферментирали храни

Човешките вътрешности се населяват от дребни потребни бактерии, оказващи удобно въздействие върху мозъка. Въпросните микроорганизми отделят невротрансмитери и аминокиселини, които управляват възпалителните процеси и производството на хормони и оказват влияние върху мозъчните функционалности. Консумацията на ферментирали артикули като кисело мляко, кефир и кисело зеле подтиква потребните чревни бактерии.

8. Движете се

Само 30 минути придвижване дневно са задоволителни за положително мозъчно здраве. Аеробните извършения като вървене пешком, тичане и плуване способстват за развиването на нови мозъчни кафези и противодействат на отслабването на паметта. Движението усъвършенства и връзката сред мозъчните кафези, като по този метод подкрепя запаметяването и мисленето.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР