Притеснява ме, че няма никакъв доклад от пилота, ако е

...
Притеснява ме, че няма никакъв доклад от пилота, ако е
Коментари Харесай

Ген. Събев: Летателните часове на пилотите ни са между 8 и 10 пъти по-малко от тези на НАТО

Притеснява ме, че няма никакъв отчет от водача, в случай че е имало някаква нередовност в системите на самолета, мотора. В кабината на самолета има знаци, които демонстрират и той би следвало да доложи, че има проблем в мотора или нещо друго. Няма никакъв отчет. Това съобщи пред БГНЕС ген. Съби Събев, който разяснява случая с падналия тази нощ във водите на Черно море аероплан МиГ-29. Той посочи, че всеки коментар остава догадка, до момента в който самолетът не бъде изваден и не се установи повода за рухването му.

„ Ако е решил да катапултира, той също би следвало да доложи, че ще го прави, с цел да се знаят какви са били дейностите му и надлежно да го търсят на несъмнено място. Липсата на такива отчети навежда на мисълта, че най-вероятно той е изпаднал в комплицирано състояние. Полетът нощем над море е много комплициран, няма никакви ориентири и незадоволително натрениран водач може да изпадне в комплицирано състояние, подбудено от лъжливо възприятие, което го кара да не има вяра на уредите в самолета и тогава към този момент става комплицирано. Човек може да изпадне в суматоха, да не успее да реагира навреме и надлежно да забие самолета в морето “, разяснява той.

Събев добави, че към този час водачът към момента не е открит и изрази вяра да е останал жив, с цел да може да опише какво се е случило.

„ Появи се информация, че избавителна жилетка е открита. Тя може би е изпаднала от самолета “, допуска генералът, само че е безапелационен, че случилото се е авиационна злополука.

Попитан дали тези произшествия са вследствие на незадоволителните летателни часове, ген. Събев сподели, че този проблем съществува от дълги години и не знае каква част от тях се взимат от водачите, които служат в щабовете.

„ Крайно непълен е броят на пролетените часове от нашите водачи. Той се разграничава 8-10 пъти по-малко в сравнение с е нормата в НАТО. Ако там летят някъде 180 часа годишно, при нас летят 20-30 часа годишно “, уточни генералът стряскащото разминаване и добави, че следователно водачът не е трябвало да бъде пускан да лети независимо нощем над море поради неналичието на задоволителна подготовка.

Той сподели също по този начин, че имаме непълен брой самолети, гориво, нальот и той съществува от години.

„ Дано с приемането на новите самолети F-16 ще решим въпроса. Трябва да се има поради и това, че МиГ – 29 няма автоматизирана система за попречване на конфликт на самолета със земята и морската повърхнина, каквато система имат новите самолети, които ще получим. И всичко опира да натренираността и уменията на водача, с цел да се избегне подобен конфликт, в случай че самолетът изпадне в по-сложно състояние “, съобщи той.

Ген. Събев сподели още, че България не се отличава значително от други страни, в които летят доста повече самолети и нальот.

На днешния преди 4 години хеликоптер „ Пантер “ на военноморските сили също падна във водите на Черно море, а случаят, който се случи отново беше по време на обучение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР