Притеснително е решението за силното ограничаване на обхвата на машинното

...
Притеснително е решението за силното ограничаване на обхвата на машинното
Коментари Харесай

Президентът намекна, че без машинно гласуване в парламента не влиза малък коалиционен партньор

Притеснително е решението за мощното ограничение на обсега на машинното гласоподаване. Това съобщи президентът Румен Радев по време на полемика в президенjството, отдадена на прозрачността и доверието в изборите.
Неаргументирано е съгласно президента да се гласоподава машинно единствено в 1000 секции. Той акцентира, че машинното гласоподаване дава надеждност за унищожаване на недействителните бюлетини, надеждност при оформянето и отчитането на протоколите, надеждност и тъй като не е обвързвано с Интернет, а всичко е на хартия и на флашки . Не е правилно отговорността за неналичието на машинно гласоподаване да се трансферира единствено на ЦИК, счита Радев. В Изборния кодекс е казано, че логистичното и софтуерното обезпечаване на изборите се извършва от изпълнителната власт и тя би трябвало да си влезе в ролята, съобщи президентът. Той е безапелационен, че има смисъл от машинно гласоподаване.
Президентът уточни че страната има потенциал за производство на български устройства за гласоподаване и засяга Сдружение " Математици, Информатици и Роботици без граници " и държавната организацията " Електронно управлени " “, които работят по тематиката и са показани в полемиката. Държавният глава изрази отрицание и във връзка с анулацията на периода за машинно гласоподаване с последните законодателни промени и разяснява, че това значи отвод за опциите за ограничение на изборните операции. Трябва да има ясно публично мнение, публично внимание и напън по тези въпроси, съобщи Радев. Промените в Изборния кодекс не значат, че би трябвало тотално да забравим за машинното гласоподаване, успокои участниците в полемиката президентът. В дебата участваха представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, специалисти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния развой.
" Много е значимо идните избори да бъдат транспарантни и почтени, да има доверие в тях, да има необятно посланичество на българските жители. Защото доверието в изборите е значимо за демократичното образуване и действие на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на самата политическа система ", посочи Румен Радев. Той предложи да бъдат разисквани всички проблеми, които основават предпоставки да се компрометира изборния развой и от там да се понижи доверието на жителите. Такива предпоставки има , сподели той и акцентира, че по тази причина в обществото би трябвало да има спор, с цел да бъдат разпознати и препоръчани ограничения за тяхното ограничение. Мерките, съгласно президента, би следвало да бъдат и организационни и посредством потреблението на модерни технологии .
Най-важно е да има бистрота, безапелационен е Румен Радев. По думите му там, където няма спор, могат да настъпят отрицателни процеси и по броенето на бюлетините в секционните комисии и по оформянето на протоколите и при предаването и отчитането им от секционните комисии. Като се прибавят и метода на образуване и актуализация на изборните описи, проблемите се уголемяват сензитивно, уточни той.
Като повърхностни дефинира президентът доводите, че няма за какво да вършим машинно гласоподаване, защото и в Европа нямало или тъй като Холандия се е отказала от него. Той уточни, че в Холандия при два поредни парламентарни избора при изборна интензивност над 80%, процентът на недействителните бюлетини са 0.4% и за двата избора, а в България при изборна интензивност малко над 50% при последните два избора за парламент недействителните бюлетини са надлежно 5% и 6.3%, а съгласно интернационалните организации 3% е гранична стойност. 5 - 6% недействителни бюлетини съгласно оценката на президента са огромно отклоняване. Това значи деформиране на изборния развой, замяна, това значи цяла партия – един дребен съдружен сътрудник, да го няма в българския парламент , разяснява Радев.
Причините за неуредиците в изборите биха могли да бъдат ниска политическа просвета, подготовка, неначетеност на членовете на секционните комисии, могат да бъдат организационни при процеса на предаване и отчитане на резултатите, само че могат да бъдат и изцяло съзнателни, уточни той. Има сигнали по какъв начин се влияе от членове на секционни комисии върху бюлетини и надлежно тези бюлетини стават недействителни. Има и други сигнали по какъв начин се манипулират резултатите в протокола на секционната изборна комисия. Има сигнали и какво се прави с втория формуляр на протокола в неговия път до предаването. Затова, съгласно президента, е нужен спор и предприемане на организационни ограничения и ограничения, основани на новите технологии като видеонаблюдение в секционните комисии, изчистване на изборните описи и други. Много значимо е на изборите да има освен картина онлайн, само че и тон – да се вижда и чува и освен партиите, покровители и наблюдаващи, а всеки жител да може в края на изборния ден да наблюдава какво става в секцията, където си е подал гласа . " Мисля, че това ще има дисциплиниращ резултат върху членовете на изборните комисии ", разяснява президентът предлагането на партия " Воля " за въвеждане на видеонаблюдение на изборите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР