“Притеснително е, че днес Денков, нашият премиер, е бил един

...
“Притеснително е, че днес Денков, нашият премиер, е бил един
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Денков да обясни защо подкрепя ползването на касетъчни муниции в Украйна

“Притеснително е, че през днешния ден Денков, нашият министър председател, е бил един от може би малцината министър председатели на срещата във Вилнюс, които са подкрепили потреблението на касетъчни боеприпаси, макар че през 2008 година България е част от съглашението срещу тяхната приложимост ”. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, написа „ Труд “.

 

Думите на Йотова са в отговор на изявлението на акад. Николай Денков, че Украйна може да употребява касетъчни боеприпаси, веднага като Русия го прави.

 

“Против тяхната приложимост се оповестиха доста страни, в това число Германия, Испания, Англия, както и доста правозащитни организации. Денков ще би трябвало да изясни за какво той ги е подкрепил ”, сподели още Йотова.

 

По-рано в изявление за телевизия " Скай нюз министър председателят Николай Денков сподели, че изпращането на касетъчни муниции на Украйна е внимателен въпрос от политическа позиция. " Ние сме в пълномащабна война. Когато имаш война, договорите са значими, само че още по-важно е да имаш триумф на бойното поле ", съобщи още Денков.

 

Много страни са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, само че Съединени американски щати и Русия не са. Фактът, че Русия не е подписала, значи, че Русия приема, че тези муниции могат да бъдат употребявани, доколкото знам към този момент са ги употребявали. Ако те ги употребяват, е обикновено да се чака, че и другата страна да може да ги употребява, добави министър председателят.

 

Съединени американски щати оповестиха наскоро, че ще доставят касетъчни муниции на Украйна. България е измежду над 100-те страни, подписали конвенцията от Осло, забраняваща този тип оръжия. Тези муниции се взривяват във въздуха над задачата и разпръсват голям брой дребни взривни устройства, като по този метод поразяват цели на огромна повърхност.

 

Използването им е противоречиво на първо място заради обстоятелството, че забележителен брой от тях падат на земята, без да се взривят и по този метод съставляват опасност за цивилното население дълги години след края на даден спор.

 

Позицията на президента Румен Радев е напълно подчинена на интереса на България и българските жители, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова пред публицисти. Тя взе участие в откриването на 60-ия летен семинар по български език и просвета за задгранични българисти и слависти. Над 80 студенти и преподаватели от 23 страни от Европа и Азия ще вземат участие в юбилейния семинар, написа Българска телеграфна агенция.

 

Във връзка с годишния отчет на Служба " Военно разузнаване " (СВР), в който се показва, че са открити опити на Скопие, Република Северна Македония (РСМ), да влияе върху българските малцинства в прилежащи страни за да се припознаят като „ македонски ", вицепрезидентът сподели, че няма да разяснява, тъй като не е правилно отвън подтекста на целия отчет. Но мога да споделя персоналния си опит от визитите и контактите си с български общности в разнообразни балкански страни, уточни Йотова и добави, че в Косово и Албания подобен напън има. При последното посещаване в Косово това го видях с очите си и то се случи даже по време на нашето посещаване, сподели още вицепрезидентът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР