Притеснителните сънища са нещо, с което повечето от нас са

...
Притеснителните сънища са нещо, с което повечето от нас са
Коментари Харесай

Честите тревожни сънища могат да бъдат ранен симптом на Паркинсон

Притеснителните сънища са нещо, с което множеството от нас са осведомени – страшните кошмари през детството ни, които в никакъв случай няма да забравим, или някой неприятен сън откакто сме гледали филм на ужасите, който знаем, че не би трябвало да гледаме. Сега ще прибавим още към листата с неща, които да ни държат будни през нощта – учени направиха много притеснителна връзка сред честотата на тревожните сънища (лоши сънища и кошмари) и развиването на заболяването на Паркинсон на по-късен стадий от живота.

Изследователи от Университета в Бирмингам откриха, както написа в списанието eClinicalMedicine, че по-възрастните мъже, които постоянно сънуват неприятни сънища или кошмари, са два пъти по-склонни да развият заболяването на Паркинсон.

„ Въпреки че може да бъде в действителност потребно да се диагностицира заболяването на Паркинсон рано, има доста малко знаци на риска и доста от тях изискват скъпи болнични проби или са доста чести и неспецифични, като диабет “, споделя водещият създател доктор Абидеми Отайку в изказване. Ето за какво е належащо да се разпознават надеждни ранни знаци, които могат да оказват помощ да се открие по кое време някой е изложен на риск от развиване на болестта.

 Substantia nigra

Субстанция нигра

Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което предизвиква прогресивна загуба на мозъчни кафези в част от мозъка, наречена субстанция нигра (substantia nigra или черно вещество), което води до понижаване на мозъчния невротрансмитер, наименуван допамин.

Допаминът взе участие в регулирането на придвижването и затова пациентите с заболяването нормално демонстрират признаци като постепенно придвижване, вдървеност на мускулите и несъзнателно трептене на избрани елементи на тялото, да вземем за пример ръцете. Появата на тези признаци нормално е последователно и се утежнява постепенно с течение на времето. Въпреки това, първоначално пациентите постоянно имат по-неспецифични признаци като усложнения със съня и проблеми с паметта, защото мозъчните кафези стартират да дегенерират години преди диагнозата.

Д-р Абидеми Отайку изяснява пред IFLScience, че „ неприятните сънища и кошмарите, които се развиват в по-късен стадий от живота, при някои хора, са това, което назоваваме „ продромален “ признак на заболяването на Паркинсон “, което значи, че това може да бъде един от ранните признаци, сигнализиращи за началото на заболяването.

Предишни проучвания демонстрират, че хората с това положение изпитват промени в сънищата си, само че нито едно изследване не е разглеждало честотата на неприятните сънища или кошмарите и риска от развиването му по-късно в живота.

Сега откривателите се занимават с въпроса, като проучват данни от огромно изследване в Съединени американски щати, което взема данни от 3818 мъже на възраст над 67 години, които са живели без значение и не са имали диагнозата при започване на 12-годишното изследване. По време на изследването на участниците са дадени разнообразни въпросници, в това число един за оценка на качеството на съня и какъв брой постоянно изпитват тревожни сънища. Тези, които оповестяват за такива сънища най-малко един път седмично, са били проследявани в края на изследването, с цел да се види дали са развили Паркинсон.

Изследователите откриват, че тези, които са имали чести мъчителни сънища, са два пъти по-склонни да заболеят спрямо тези, които не го вършат. Освен това участниците, които са имали чести тревожни сънища през първите 5 години от изследването, са били три пъти по-склонни към Паркенсон.

Така тези открития допускат, че по-възрастните хора, които изпитват чести тревожни сънища, могат да бъдат изложени на риск по-късно в живота, преди да стартират да се появяват главните признаци.

Въпреки това си коства да се означи, че актуалните резултати имат някои ограничавания. Анализираната група съдържа единствено по-възрастни мъже и по тази причина доктор Отайку изяснява на IFLScience, че „ главната област на проучвания, нужни в близко бъдеще, е да възпроизведат резултатите от моето проучване в по-големи и по-разнообразни групи “, които да включват и дами.

„ Ще бъде забавно да се види по какъв начин напредва това проучване, когато откривателите стартират да разкриват биологичните промени, които предизвикват тези присъщото наличие на сънищата и по какъв начин това се свързва с прогресията на неврологични положения като заболяването на Паркинсон “, споделя доктор Катрин Флетчър, управител за проучвателен връзки в Обединеното кралство на Паркинсон, в изказване за Sky News.

„ Колкото повече се знае за най-ранните признаци на положението и по какъв начин мозъкът може да се трансформира, толкоз по-близо проучването ще стигне до по-добри лекувания и предварителна защита. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР