Притеснено ми е колко ще издържат системите на Националния осигурителен

...
Притеснено ми е колко ще издържат системите на Националния осигурителен
Коментари Харесай

Борисов ще нареди на здравния министър болничните за карантина да се плащат от НОИ

Притеснено ми е какъв брой ще устоят системите на Националния застрахователен институт (НОИ) при една разрастваща се зараза от ковид, като поемат изплащането на болничните на хората, които ще са в карантина. Това сподели през днешния ден министър председателят Бойко Борисов в Народното събрание, където беше изслушван по проблемите с винетките и въвеждането на тол системата.

Той отговори в резюме на въпрос по тематиката, за която беше извикан в Народното събрание, и по-късно изрази терзанието си за бюджета на Национален осигурителен институт. Премиерът уточни, че ще изиска от здравния министър Кирил Ананиев и при болничните за карантина да важи практиката за останалите - първите три дни се поемат от работодателя, а останалите - от осигурителния институт.

Премиерът обърна внимание, че може хората в карантина да набъбнат до 200 хиляди " Национален осигурителен институт ще се оправи, само че ще коства доста пари. Видяхте в Съединени американски щати нощес смятат, че 2.5 милиарда са им малко. Когато взимаме някакви решения, като парламентарна република да мислим и че след нас ръководещите ще имат потребност от средства ", сподели Борисов.

В последните няколко дни се появиха спорни информации за това по какъв начин би трябвало да се уреди въпросът с болничните поради карантина. Във вторник Ананиев сподели, че следва да се употребява заплатен или неплатен отпуск, а през вчерашния ден вицепремиерът Томислав Дончев и след това депутати увериха, че има по какъв начин да се вземе болничен.

По тематиката се намеси и министър председателят Бойко Борисов, който съобщи, че страната няма да заплаща на хора, които не желаят да са дисциплинирани и пътуват, само че също добави, че въпросът се взема решение от персоналните лекари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР