Притесненията, че олиото на щанда ще поскъпне, като се спре

...
Притесненията, че олиото на щанда ще поскъпне, като се спре
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието: Олило имаме достатъчно и няма да поскъпне

Притесненията, че олиото на щанда ще нарастне, като се спре вноса на слънчогледа от Украйна, не са състоятелни. 

Това разяснява пред Нова тв зам.-министърът на земеделието Александър Йоцов. 

Конфликтът сред преработватели и зърнопроизводители сега е неестествен. Има премного суровина, както българска, по този начин и вносна. Освен това мощностите на преработвателите са задоволителни, с цел да преработят българската продукция, уточни той.

Цената на олиото в магазина не се въздейства тъкмо от този импорт от Украйна. В момента имаме изключителна обстановка, тя не е пазарна. Войната в Украйна изкриви значително пазара. Цената при тях към този момент не се дефинира на пазарен принцип. Цената на олиото в магазина не зависи толкоз доста от това дали ще вземем евтиния слънчоглед от Украйна. Това може да стане за година примерно, тъй като войната ще свърши, разяснява той.

Така че рано или късно нещата ще се наместят още веднъж щом свърши войната, само че в случай че през това време обезсърчим българските производители, ние 100% ще подвластен от външната продукция, уточни той.

Ако слънчогледа беше борсова стока, нямаше да водим спор и нямаше да има такива ниски цени в Украйна, добави той.

Не забравяйте, че ние сме третата страна в света по експорт на олио, тъй че няма място за терзания - пазарът ни е пренаситен, разяснява той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР