Притеснението на кметовете е, че промяна в заплащането на такса

...
Притеснението на кметовете е, че промяна в заплащането на такса
Коментари Харесай

Кметове притеснeни от вдигането на такса смет преди изборите

" Притеснението на кметовете е, че смяна в заплащането на такса боклук ще докара до доста увеличение на тежестта за жителите. Преди избори това не е най-хубавото решение, само че тази услуга би трябвало да се заплаща съответно . Всеки жител би трябвало да разбере, че колкото по-разделно събира, толкоз по-малко ще заплаща ". Това изясни пред Николай Сиджимов, заместник-министър на околната среда и водите.

" Т ози проблем стартира да тежи и на самите общини. Оказа се, че депата в огромна част от тях се запълват с по-бързи темпове, в сравнение с се очакваше "

Николай Сиджимов уточни какви дейности за решение на казуса са подхванати по време на предходния мандат му мандат като заместник-министър.

" Бяха извършени доста диалози с общините. Всяка локална администрация би трябвало да взема решение проблемите с отпадъците. Министерството дава политики и насоки. То подкрепя с разнообразни принадлежности реализирането на тези цели и политики. Цялата отговорност обаче е в общинската администрация " .

Има общини, които към този момент са почнали да реализират разнообразни планове, означи той.

" Министерството е предложило на Националното съдружие на общините да изготви методики, които да покажат какви благоприятни условия има и по какъв начин да се ползват с един огромен план. Той е за 5 милиона лв.. Има задоволително средства да бъдат тествани работещи модели. Самата община би трябвало да си избере кой да приложи. Важно е да се съблюдава този принцип, че замърсителят заплаща. Не би трябвало да натоварваме бизнес или избрани жители, които имат по-голям парцел "

В доста общини кметовете са трансферирали огромна част от тежестта върху бизнеса, с цел да не се натоварва популацията , означи заместник-министърът.

" Ако се приложи заслужено тази такса, бизнесът би трябвало да заплаща по-малко . В момента се пресмята на база оценката на парцела. Бизнесът и сега има опция да подписа самостоятелен контракт с общината "

Европейската комисия пък заплаши със съд по отношение на неприлагане на правилата в Директивата за отпадъците, стана ясно от известие от Брюксел, изпратено в петък. Българлия има два месеца, с цел да отговори.

" Правителството ще уточни какво има намерение да направи. Ако Европейска комисия не е удовлетворена, евентуално ще се стартира процедура, с която да се каже, че ние ще бъдем глобени, в случай че не я използван ".

Работи се и върху въвеждането на депозитна система за напитките, уточни заместник-министърът .

Николай Сиджимов уточни, че не са регистрирани повишени равнища на сероводород в Разград.

" Това по-скоро се получава вследствие на гнилостни процеси. Вероятно пречиствателната станция има някакви проблеми и би трябвало да ги проверим. Има планувана инспекция на районната ревизия ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР