Притеснени родители отново изразиха недоволството и страховете си, свързани със

...
Притеснени родители отново изразиха недоволството и страховете си, свързани със
Коментари Харесай

Отново вълнения около Стратегия за детето, родители настояват за оставки

Притеснени родители още веднъж показаха недоволството и страховете си, свързани със "Стратегия за детето 2019-2013 година " Според съперниците на документа в него се налагала бедността като недостатък и се постановява, че родители могат да стават единствено богати хора. Родителите упорстват за оставката от управителните постове на чиновниците от Държавната организация за протекция на детето и Агенция "Социално подкрепяне ".

Организаторът на първия народен цивилен митинг "Не на Стратегията за детето 2019-2030 година " и основателят на групата Инициатива "Граждани против Стратегията за детето 2019-2030 година " Поли Вълчева разгласи на конференция настояванията на протестиращите.

На първо място, те упорстват да се приключи ратификацията на трети незадължителен протокол от конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, защото с нея България се отхвърля от своето право за вземането на решения по правосъдни каузи за нарушавания на детски права и го трансферира на Комитета по правата на детето към Организация на обединените нации. По думите на Вълчева това е интервенция във вътрешните работи на България, която може да докара до отрицателни последствия за българските фамилии и българските деца. Родителите не желаят "Стратегията за детето " в сегашния й тип, тъй като съгласно тях тя не обрисува никакви граници на дейности от страна на държавните институции и не дава ясни дефиниции на термините и понятия.

Гражданите, оповестили се срещу тактиката, упорстват да се даде обществена информация за това какъв брой пари са взети за обществени услуги за 5 години обратно, като се посочат имената на лицата и организациите. Те желаеха и оставката от управителните постове на чиновниците от Държавната организация за протекция на детето и Агенция "Социално подкрепяне ". Едно от главните претенции е и националната телефонна линия за деца да бъде трансферирана още веднъж в ръцете на страната.

Според изказванията на конференцията неправителствените организации, които работят с деца, обезпечават ужасни условия и те работят само и единствено, с цел да усвояват пари. Едновременно с това протестиращите желаят достъп като наблюдаващи точно в същите тези неправителствени организации.

От групата против "Стратегията за детето " също по този начин упорстват за обществен достъп до всички документи, които касаят държавната политика по отношение на фамилията, детето и обществените служби, обезпечаване достъп на двамата родителите до копие от всички отчети от обществени услуги, както и да се изнесе информация от одита на Сметната палата за ДАЗД за деинститулизацията й през 2009-2015.

Родителите са обезпокоени и за това, че съгласно въпросната тактика има значение най-вече това какво ще каже детето, което съгласно тях не е дорасло душевен, с цел да взима съществени решения: "Ако ще даваме неограничени права на детето, да му дадем право и да гласоподава ", недоволстват от гражданската самодейност. По техни думи у нас хубави закони, само че те не се съблюдават. Исканията им опират до държавна политика във връзка с фамилиите, а не на детето.

По-рано през днешния ден министърът на труда и обществената политика Бисер Петков увери изрично, че планът "Национална тактика за детето " е отдръпнат и по него не се работи. Той добави, че по никакъв метод посредством закони или нормативни уредби не се прокарват промени, които са написани в тактиката. Петков дефинира като несъстоятелно изказванието, че дете може да бъде отнето от родителите си поради дърпане на ухо. Това беше следващият опит на виновните институции да успокоят пристрастеностите около "скандалния " документ, само че вълненията не престават.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР