Притеснени от политическата несигурност, италианците поглеждат към съседна Швейцария като

...
Притеснени от политическата несигурност, италианците поглеждат към съседна Швейцария като
Коментари Харесай

Богатите италианци избират трезори в Швейцария като сигурно убежище за парите си

Притеснени от политическата неустановеност, италианците поглеждат към прилежаща Швейцария като уместно място за прекачване на огромна част от благосъстоянието си, споделя Reuters.

Докато популисткото съдружно държавно управление на Италия се ангажира с еврото и даде обещание да не постанова нови налози върху благосъстоянието на жителите си, сблъскът с Европейския съюз за бюджета остави доста италианци на ръба.

Това е от изгода за бизнеса на мениджъра на активи Холгер Шмиц и неговата компания Schmitz & Partner, основана в Швейцария на крайбрежията на Лаго Маджоре.

" От началото на лятото доста италианци се опасяват от излизането на Италия от еврото ", споделя Шмиц, визирайки опасенията, че сходен ход може да провокира безпорядък.

" Това е повода, заради която доста богати хора от Северна Италия започнаха малко пътешестване, с цел да докарат парите си в швейцарски банки и по-късно да ги трансферират от евро в швейцарски франкове ", изясни той.

Франко Читерио, началник на банковата асоциация в швейцарския кантон Тичино, също вижда наклонността.

" Забелязахме несъмнено искане за информация за това по какъв начин да се открива сметка, по какъв начин се влага, какви са другите възможности на еврото или на италианските облигации. " Има въпроси, има визити, има интерес ", споделя Читерио пред Reuters.

Прехвърлянето на пари от Италия в Швейцария е законно. Това може да стане по електронен път, тъй че италианците не е нужно да пресичат границата, носейки огромни суми пари, които швейцарските банки не могат да одобряват.

Данните от Банката за интернационалните разплащания демонстрират, че бизнесът на швейцарските банки с италиански клиенти на дребно, при частно банкиране и с компании, се усилва с 5% до 13.68 милиарда $ през 9-те месеца до края на юни - моментът, когато новото италианско държавно управление встъпи в служба.

Данните за третото тримесечие към момента не са налични, само че банкерите допускат, че наклонността, открита през юни, може да се разрасне.

" Когато несигурността се усилва, можете да видите, че парите изтичат от Италия ", споделя старши швейцарски частен банкер.

Фабио Пома, ръководещ шеф на компанията за ръководство на благосъстоянието WMM в Лугано, също показва, че обезпокоени от обстановката в Италия клиенти са почнали да внасят парите си в Швейцария.

" Най-добрата сигурност, която може да имате в този момент, е да прехвърлите парите в друга страна. Хората, които не са сигурни, имат опцията да влагат парите в други валути ", изяснява Пома.

Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо посочи уговорката на държавното управление да остане в еврозоната, а другият вицепремиер Матео Салвини съобщи, че държавното управление няма да полза с налози спестяванията на жителите.

Все отново конфликтът на Рим с Брюксел изнерви някои италианци. За последно Италия наложи еднократна насилствена такса върху спестяванията през 1992 година по време на валутна рецесия.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Валдис Домбровскис разгласи, че Европейската комисия чака съответни и " надеждни " ограничения от Италия за преразглеждане на проектобюджета за 2019 година, който сега нарушава разпоредбите на Европейски Съюз.

Предприемач от Северна Италия споделя пред Reuters, че през октомври е решил да открие банкова сметка в Лугано. Миналата година той получава 500 000 евро след продажба на активи, само че не ги реинвестира незабавно. Тогава популисткото държавно управление пое властта през юни.

" Не се усещам в сигурност, оставяйки всичките си пари тук. Искам безвредна тактика за излизане, в случай че нещата се влошат ", споделя предприемачът, поискал анонимност.

За банките в Швейцария притокът е добре пристигнал. Но Андреа Карачени, изпълнителен шеф на фамилната офис компания CFO SIM, споделя, че единствено прехвърлянето на пари през границата не е задоволително.

" Ако желаете да се изолирате от италианския риск, единствената форма на отбрана е да преместите местожителството си в чужбина ", твърди Карачени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР