Притежаването на изходния код от машините нищо не може да

...
Притежаването на изходния код от машините нищо не може да
Коментари Харесай

Шефът на Сиела: Един код какво променя?!

" Притежаването на изходния код от машините нищо не може да помогне на един извършител. Той съставлява изписани на програмен език всички библиотеки, модули и цялата операционна система в машините може да бъде прегледана. Притежаването му може да бъде най-вече корист с авторски права, в случай че бъде продаван на други клиенти... Има доста кодове, само че притежаването единствено на един от тях няма да ви разреши да злоупотребите ". Това изясни пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма " и добави:

Той изясни, че изходният код се има от името на държавата от ЦИК и е бил възложен за обзор и одит на партиите преди изборния ден, само че единствено един представител на политическа групировка е отишъл тогава.

" След като се компилира този код, се зарежда в машините под формата на осъществим код. Това, което работи в машините по време на изборите и което генерира резултатните файлове, които отиват в " Информационно обслужване ", е еднакъв във всички 12 000 машини. Неговото владение също няма да помогне кой знае какъв брой на един извършител. Това, което в машините работи, е този код, той е на всички места ", уточни още Тодоров. 

По думите му има и ключ, който ЦИК генерира, той също може да бъде именуван код:

" С него се подписва този осъществим код и единствено по този метод той може да бъде изпълняван на тези машини. Машините имат инструмент да предотвратяват какъвто и да било различен код да бъде качен на тях, който да работи и да прави някакъв нарушаващ разпоредбите на изборите развой. Само това, което е подписано от ЦИК, би могло въобще да работи върху тези машини - има така наречен секюър код развой ". 

Веселин Тодоров изброи и още кодове - хеш код, който демонстрира дали в машината е това, което би трябвало да има. Той е идентичен за всички машини и се отпечатва на вратата на всяка изборна секция. Има и пин код за техниците и пин код на ръководителя на секционната комисия.

Тодоров изясни, че появилият се надпис на няколко машини в деня на изборите  " Дневникът е фалшифициран " е общоприетоо съобщение  " от ресурсния файл със известия, който е зареден във всяка машина ":

" Когато се случи някакъв случай или някакъв проблем, се изважда известие от този ресурсен файл. Хубаво е хората да схванат, че нито една машина по света не приказва натурален език. Няма толкоз развъртян изкуствен интелект, че да генерира говорене на натурален език ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР