Притежаваната от Google компания за роботика Boston Dynamics представи първите

...
Притежаваната от Google компания за роботика Boston Dynamics представи първите
Коментари Харесай

Хуманоиден робот на Google направи първите си крачки в реалния свят

Притежаваната от Гугъл компания за роботика Boston Dynamics показа първите фрагменти на хуманоидния си робот, който крачи в гора, написа The Telegraph. Марк Рейбърт сподели видео клипа по време на конференция в Масачузетс по-рано този месец. В него се вижда по какъв начин съвсем двуметровият робот прави първите си стъпки по пътека в гора, след което стартира бързо да тича. Видеото включва и фрагменти от проби в лабораторни условия. 136-килограмовият робот Атлас си служи със стереокамери и лазерен далекомер, с цел да възприема обкръжаващата го среда. Атлас има 28 свръзки, позволяващи му да имитира редица човешки придвижвания. Способността му да върви към този момент е тествана в лаборатория, само че непредсказуемостта на действителния свят насочва нови провокации. “Навън компликациите са изцяло разнообразни от тези в лабораторията, не можеш да предскажеш какво ще се случи”, споделя Рейбърт.

Инженерите от Boston Dynamics се надяват да отстранят захранващия кабел на Атлас, с цел да го създадат по-независим. Компанията, която беше добита от Гугъл през 2013 година, конструира машини, които пресъздават придвижванията на хора и животни. Когато има заплаха от рухване, Атлас прави няколко бързи стъпки, с цел да се стабилизира. Роботът е в положение да балансира на един крайник, в случай че бъде ударен в профил.

Атлас се създава с желанието да бъде употребен при издирвателни и избавителни интервенции, изключително в рискови за хора условия./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР