Притежава ли България 213 519 биткойна? При настоящата цена на

...
Притежава ли България 213 519 биткойна? При настоящата цена на
Коментари Харесай

До дни разбираме дали България притежава 213 хил. биткойна

Притежава ли България 213 519 биткойна?

При актуалната цена на най-популярната криптовалута, това би означавало, че страната ни има разполагаем 7.7 милиарда $, или над 13.3 милиарда лв. в биткойни по днешния курс на щатския $.

Дали това е истина? Ако е реалност, България разполага с над 1% от всички биткойни по света, което е в пъти повече от Украйна, Финландия, Ел Салвадор и Грузия, които са идващите най-големи имали на цифровата валута.

Отговорът на този въпрос евентуално ще разберем след по-малко от седем дни. Именно 7 дни е срокът, в който информация по тематиката следва да дадат двама от министрите - вътрешния министър Бойко Рашков и министъра на електронното ръководство Божидар Божанов.

Питането към тях идва от депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев, който изиска детайлна информация по тематиката.

Ето какво показва Мирчев в собствен Фейсбук пост:



Следва само да създадем уточнението, че сумата от 20 милиарда лв. е получена при рекордната цена на биткойна, реализирана през ноември предходната година.



Депутатът е изискал да му бъде предоставена детайлна информация на книжен и електронен притежател по отношение на биткойните (BTC) и другите криптовалути, които са били конфискувани като доказателства по време интервенцията „ ПРАТКА/ВИРУС “ през 2017 година със съдействието на интернационалната работа SELEC, в това число формирано ли e досъдебно произвеждане и под какъв номер, импортиран ли е обвинителен акт в съда и под какъв номер е формираното дело, какъв брой биткойни и други криптовалути са конфискувани в границите на следствието, посредством какви методи/средства са конфискувани, къде се съхраняват биткойните и другите криптовалути, по какъв начин се съхраняват от органите биткойните и дали е осъществено досега някакво предписание с тези доказателства.

Припомняме, че съгласно информация на борсата за криптовалути Kraken, България има 213 519 биткойна, което е над 1% от цялото количество от 21 млн. броя.

Информацията за това поместихме на уеб страницата ни още през 2018 година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР