Притежателите на европейски дългови ценни книжа очакват с нетърпение решението

...
Притежателите на европейски дългови ценни книжа очакват с нетърпение решението
Коментари Харесай

Германският конституционен съд може да спъне пандемичната програма на ЕЦБ

Притежателите на европейски дългови скъпи бумаги чакат с неспокойствие решението на немски съд, което може да повлияе на метода, по който Европейската централна банка ще отговори на икономическата рецесия, провокирана от пандемията от COVID-19, написа Си Ен Би Си.

Базираният в Карлсруе Федералният парламентарен съд на Германия ще се произнесе във вторник по въпроса дали основаната през 2015 година програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи, в границите на която финансовата институция изкупува държавни облигации от страните в Еврозоната, е законна съгласно немското законодателство.  

Анализаторите не чакат съдът да я разгласи за противозаконна, само че неговото решение може да ограничи полето на деяние на ЕЦБ.

„ Трябва да следим деликатно за риска съдът да сложи условия пред изкупуването на държавни облигации от страна на ЕЦБ, които биха затруднили гъвкавото и ефикасното потребление на тези принадлежности на банката: “, разяснява Холгер Шмидинг, основен икономист на Berenberg Bank.

Какъв е залогът?

Когато ЕЦБ стартира програмата си за изкупуване на държавни скъпи бумаги през 2015 г, задачата беше да лихвите по заемите да се задържат на относително ниски равнища в цялата Еврозоната. Програмата обаче носи със себе си избрани условия. От нея можеше да се възполват единствено страни  от добър капиталов рейтинг, а размера на поддръжката бе привързан с размера на стопанската система на всяка една от страните членки на Еврозоната.

Станалата известна като стратегия количествени облекчения (Quantitative easing – QE) завърши през 2018 година и бе рестартирана през ноември 2019 година

Пандемията от ковид обаче накара ЕЦБ да предприеме още по-смел метод. През март финансовата институция разгласи Пандемичната стратегия за незабавни покупки (Pandemic Emergency Purchase Program - PEPP) за изкупване на облигации в размер на 750 милиарда евро, като този пакет е в допълнение към скъпите бумаги за 20 милиарда евро, които банката изкупува всеки месец от ноември насам.

Разликата е, че изискванията при PEPP са доста по-малко, което обаче прави програмата по-уязвима пред съда.

Например, гръцкият държавен дълг, който не може да бъде изкупуван по QE поради ниския си рейтинг, може да бъде изкупуван при пандемичната стратегия. Това обаче значи, че в случай че немският съд наложи ограничавания върху истинската стратегия, те може да се пренесат и върху PEPP.

Според Шмидинг в случай че немският съд наложи обилни ограничавания върху програмата за количествени облечения на ЕЦБ, той незабавно може да насочи вниманието и и към PEPP.

Освен това, въпреки че PEPP взима поради размера на стопанските системи на Еврозоната, сходно на QE, той е основан по подобен метод, че ЕЦБ да може да изкупува повече италиански и испански облигации, в сравнение с да вземем за пример холандски, с цел да бъдат подкрепени най-засегнатите стопански системи. Това също може да се окаже проблем в съда. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР