Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличности на популярни лица

...
Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличности на популярни лица
Коментари Харесай

Пандемия от кражба на самоличности

Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличности на известни лица от телевизионния екран, артистичния свят и политическата сцена, както и на престижи в медицинските и други науки е все по-често срещано и познато събитие в международен мащаб, само че и от българската реалност. Зложелатели " завладяват “ облици и гласове на актьори, политици, учени и благодарение на AI основават видеа и изображения за осъществяване на заблуди и измами, които костват на хората пари, стрес и доста изгубено време.

Неслучайно Потребителският интернационал избра тази остро настояща тематика за мото на тазгодишното честване на 15 март – дата, избрана за Световен ден на потребителите и трансформирала се в знакова за припомняне на правата на купувачите и поощряване на отстояването им. Генеративният AI завзема цифровия свят и има незабавни проблеми за отбрана на потребителите, които би трябвало да бъдат решени. Последиците ще обзет опасности, свързани със отбраната на данните и поверителността, излагането на онлайн измами, насърчаване на пристрастност, разпространяване на неправилна информация и откровена дезинформация и други, което слага въпроси за гарантирането на превантивни и ефикасни грижи за потребителите и обезпечаване на компенсации.

Поставянето на тематиката на фокус цели да действаме още в този момент, с цел да се уверим, че AI ще бъде почтен и виновен към потребителите. Затова, наред с предотвратяването и разкриването на случаи на измами, по които и в този момент работят експертите по кибер сигурност и органите на реда, е необходимо да се върви и към регламентиране потреблението на AI поради спецификата на тази технология и произлизащите от нея опасности и благоприятни условия.

" Генерирането на текстове, изображения, облици и гласове при предлагането на артикули и услуги може изцяло да обърка хората. Все по-големи са опасности да попаднем на подправени видеа с известни персони или престижи измежду научните и бизнес средите в блогове на уеб сайтове за продажба на необятен набор от лекарства и уреди - от такива за съкращаване на тежестта и проучване на езици до лекуване на хронични и тежки болести като тези на сърдечно-съдовата система и рак. Подобни съмнителни по генезис, качество и сигурност артикули, както и реклами на фиктивни благоприятни условия за елементарно замогване и разцвет в живота срещаме и в обществените мрежи, Гугъл Ads и цялото онлайн простванство. Знаем и за случаи на кражба на персонални данни за източване на банкови сметки, достъп до информация в електронните ни устройва, заключването на файлове за изнудване за откуп и прочие Липсата на бистрота за логаритмите при генериране на оферти за хотелско настаняване също е мотив за подозрения до каква степен в този момент всичко това работи в интерес на потребителите. Ето за какво европейските институции приготвиха законопроект за AI, само че поради разнопосочните отзиви, въздействия и обективната нужда той ще има нелеката задача едновремнно да подсигурява основаването на подобаващи условия за развиването на технологията и да се защитят потребителите. Докато управляващите спорят дали AI би трябвало да се ръководи от наложителен закон или избрани области да бъдат оставени на етичен кодекс и саморегулиране, би трябвало да бъдем нащрек “, споделя Габриела Руменова – създател и водещ на тематичния подкаст " Ние, потребителите “.

Новият епизод на подкаста е отдаден на Световния ден на потребителите. Ключов акцент е изкуственият разсъдък. Обсъждат се рисковете и опциите за потребителите да попаднат на измами или да получат достъп до непознати за тях досега, но потребни услуги, както и за бизнесите, които ще имат от ден на ден варианти да бъдат правилни или да мамят. Става дума и за провокациите пред законотворците да се надпреварват с развиването на AI и да го контролират по този начин, че да подсигуряват и отбраната на потребителите. Не са пропуснати и високите условия пред контролните органи и институциите да обезпечат надеждната отбрана на жителите от нарушавания и измами.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР