Пристигнали са три газови генератора на площадката на ТЕЦ "Република",

...
Пристигнали са три газови генератора на площадката на ТЕЦ "Република",
Коментари Харесай

С три газови генератора се сдоби пернишката ТЕЦ Република

Пристигнали са три газови генератора на площадката на Топлоелектрическа централа "Република ", заяви изпълнителният шеф на "Топлофикация - Перник " Любомир Спасов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съоръженията са финландски. Сумарната им номинална топлинна мощ е до 19,5 МВ, а електрическата - 21,7 МВ. "Топлофикация " има намерение да експлоатира генераторите до 8000 часа годишно и предпочитано в интервала от май до октомври.

Съоръженията ще употребяват като гориво природен газ. Предвижда се те да бъдат пуснати през май следващата година. Когенерационните мощности ще бъдат инсталирани в ново хале, ще се обособят спомагателни трасета за вода, пара, газ и други Според предварителните финансови планове инвестицията надвишава 6 млн. лева

Планираният разход на газ е 4 500 естествени куб.м/час за трите когенерационни единици. Няма да се емитират никакви прахови частици и серен диоксид. Азотните оксиди са до 250мг/Н куб.м, въглероден оксид - до 100 милиграма/Н куб.м.

Стартира изключителна инспекция в „ Топлофикация-Перник “

По този метод ще се понижат влаганите като гориво въглища за една календарна година с до 330 000 тона. Чувствително ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел, сгурия и гипс с към 150 000 тона, ще се понижат издадените замърсители от изгаряне на въглища:прах - 141 911 т, серни оксиди - 5 930 т, азотни оксиди - 2 344 т, въглероден оксид - 6 336 т.

Инвестицията ще разреши по-дълъг живот на новото шламохранилище, чието създаване се чака да стартира до края на този месец, сподели Спасов. По думите му частичното прекосяване на газ ще даде опция за по-бавно запълване на клетките на сгуроотвала, тъй като ще се влагат двойно по-малко въглища в производството.
Съществуващият казан 3 на газ в Топлоелектрическа централа "Република " ще остане като аварийна мощ. Съоръжението е неефективно, употребата му е обвързвана с големи разноски, акцентира Спасов.

"Топлофикация - Перник " се готви до пет години да премине напълно на газ. Необходимо е да бъде закупен нов казан, а главната мощ на Топлоелектрическа централа "Република " - пети парогенератор, да се преработи на газ. Това значи 80 на 100 замяна на оборудването, сподели шефът.

За замяна на горивната база пернишката "Топлофикация " разчита на зелената договорка за обективен преход. Инвестицията е доста огромна, сами няма да можем да се оправим, безапелационен е Спасов.

Перник е втората българска община след Бобов дол, включила се към общите европейски старания за декарбонизация и развиване на различни енергийни източници.

През май кметът Станислав Владимиров подписа декларацията на природозащитната организация WWF, с която се цели обективен за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна стопанска система. Фондът за обективен преход е в размер на 7,5 милиарда евро, по данни на WWF-България.

В миньорския град гостува представителят на генерална дирекция "Енергетика " на Европейската комисия Катарина Сиков-Магни и деятели на "Грийпийс ". Включването на Перник в платформата, която Европейска комисия изготвя за въгледобивните региони, ще бъде голяма опция за града, счита Станислав Владимиров. Той има намерение благодарение на институциите предприятията на територията на общината да бъдат задължени да дават отговор на екологичните правила, с цел да не се поврежда здравето на перничани. Платформата ще обхване идващите 10 години, с цел да може до 2050 година да се доближи цялостен въглероден неутралитет, по данни на Европейска комисия.

"Топлофикация - Перник " е производител по смесен прийом на електрическа и топлинна сила. Мощностите на сдружението са проектирани за изгаряне на локални кафяви въглища. Поради продължителна употреба на въглищните находища в Пернишкия басейн /над 140 години/, през последните години се следи трайна наклонност за утежняване качествата на добивания материал- високо наличие на пепели и ниска калоричност при релативно висока себестойност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР