„Пристигнах като човек от втора и трета категория, но успях

...
„Пристигнах като човек от втора и трета категория, но успях
Коментари Харесай

След четири години ад на полето в Англия смолянчанинът Асен направи нечуваното!

„ Пристигнах като човек от втора и трета категория, само че съумях да се издърпам по-напред даже от някои англичани. Работих на полето, в горещина на колене, минах през доста тествания, само че съумях да реализира фантазията си “, споделя с горделивост Асен Тикалчев. 31-годишният родопчанин към този момент е притежател на бръснарница в британския град Бриджуотър. Наскоро той отваря салона и макар жестоката конкуренция съумява да се развие.
Асен (в дясно) с кмета на Бриджуотър Греам Грантер при откриването на салона
Асен е роден в Смолян. Детството му минава в село Требище, от където са родителите му и родния град. Завършва междинното си обучение в Техникума по горско стопанство във Велинград. Работил е пет години като горски в Смолян, Златоград, Баните. След години погазване на едно място той взема решение да емигрира и става един от милионите българи, напуснали Родината, с цел да намерят прехранване.

„ Когато започнах в системата на горите всяка последваща година бе по-зле от предходната. Разбрах, че няма да имам развиване с тази специалност и трябваше да взема решение за живота си. Моята другарка, в този момент брачна половинка – Лиляна, даде концепцията да отидем някъде в чужбина да пробваме шанса си. Казах си: „ Защо не, на 25 години съм и мога да трансформира живота си “, стартира описа си Асен.

Тръгнали дружно с братовчед му Шами, тогава Лиляна била едвам на 19 години. Нито Асен, нито момичето, нито Шами, знаели британски език и поради това нямали огромен избор с намирането на работа. Единствената врата, която се отворила пред тях е във плантация за ягоди. Макар работата да била доста тежка Асен не спирал да търси спомагателна работа.

Оказало се, че във фермата нямало коафьор. За него това бил златния късмет да изкара някой паунд от горната страна. Въпреки, че не е учил фризьорство, Асен от дребен самичък се подстригвал и си правил съвременни прически. А и вуйчо му бил бръснар и той постоянно го следил в ателието. Така дружно с брането на ягоди Асен извадил машинката, която носил със себе си, и почнал да подстригва сътрудниците си. Бързо станал прочут и издирван бръснар.

Смолянчанинът обаче не спрял до тук. Той желал още и още работа. Разбрал, че търсят бръснар почасово в един от салоните на Бриджуотър и се явил на оповестеното работно място. „ Тогава взех решение, че може да се занимавам професионално с подкастряне. Споделих на братовчед ми, само че той реши, че се подигравам “, добави Асен.

Върнал се в България и почнал да търси благоприятни условия да изкара курс по фризьорство. Попаднал във фризьорски салон „ Афродита “ и собственичката Сирма Касабова. Когато Асен посочил на какво е кадърен, тя била очарована и му предложила работа при нея. Младият мъж записал едномесечен курс в Пловдив. Изкарал го сполучливо и през зимата почнал работа в салон „ Афродита “. „ Сирма беше индивидът, който ми подаде ръка. Тя ме вкара в тънкостите на фризьорството, за което съм й доста признателен “, продължи описа си гурбетчията.

През пролетта на идната година – 2012, още веднъж се върнали в Англия, в същата плантация. Цяло лято работил младият мъж на полето, като още веднъж подстригвал сътрудниците си. През есента намерил работа в града на ненапълно работно време – два дни в седмицата. Така почнал да комбинира новата работа с втора, трета, от време на време и четвърта. „ Четири години изкарах без почивен ден. И това го направих, с цел да осъществявам фантазията си. Трябваше да оцелея, да се изградя като експерт и персона, и да потвърдя, че мога. Всичко това го върших, с цел да мога един ден да стъпя устойчиво на краката си “, показва Асен.


Собственикът на салона Асен Тикалчев (в средата), дружно с служащите си
англичанинът Стивън (в ляво) и Ишак Алтинок от Турция

Ден след ден младият мъж завързвал нови познанства. Успоредно с работата записал курс по британски в колежа в Бриджуотър, непрекъснато гледал клипове в you tube, с цел да учи езика, с цел да може някой ден да комуникира обикновено с клиентите си.

„ Независимо, че не знаех езика им, хората ме одобриха. Тук харесват стимулираните и окуражените. Трудиш ли се, има хора, които го оценят това “, сподели още Асен.

Така и станало, в един миг младият мъж към този момент стъпил на краката си, взема решение да отвори своя лична бръснарница. Наема помещение, купува съоръжение и преди два месеца дава старт на фантазията си – да има личен бизнес. Цените в салона на младият българин не са ниски. Целта му е услугите, които предлага да са на доста високо равнище.

Асен се захванал с бръснарство още във фермата за ягоди, където подстригвал сътрудниците си
Официалното разкриване на салона е напълно по концепция на общината. Когато кметът на Бриджуотър Греам Грантер схванал, че българин открива бръснарница, се свързал с Асен и му предложил да създадат откриването. „ Тук не се вършат помпозни церемонии. Нещата се случват по доста по-прост и обикновен метод, в сравнение с го вършим в България. Заедно с кмета имаше трима публицисти от разнообразни медии. Направихме доста добър диалог, който продължи към 40 минути. Говорихме за бизнеса, питаше ме по какъв начин съм почнал, през какво съм минал “, уточни още Асен. В града има доста бръснарници, само че все пак той съумява да се пребори с конкуренцията, за която споделя: „ Аз нямам конкуренция, конкуренцията има мен “.

Следващата му цел е в случай че успее да закупи триетажната постройка, в която се намира салонът. „ Тя е триетажна, с партерен етаж и десетина жилището. Бих направил за в бъдеше една такава инвестиция, само че още е доста рано да се каже “, споделя проектите си младият мъж.

Той не изключва и да направи верига от фризьорски салони. Не скри, че би вложил и в Смолян, само че първо би трябвало да стъпи устойчиво на краката си в Англия. Тъжно му е, че нещата в Родината не вървят добре, само че ще е добре да се концентрират средства извън в нашия дребен град.
  След няколко години, прекарани в бране на ягоди, младият смолянчанин
съумява да открие личен салон в Англия

„ Ключът за триумфът е постоянството. Не е нужно да си прекомерно интелигентен или хубав. Просто би трябвало да си непрекъснат и твърдоглав в това, което правиш. Успоредно с това е наложително да си положителен. В триумфа няма място за отрицателни мисли “, споделя младият бизнесмен.
  Със брачната половинка си Лиляна и синът Георги
На фона на всички компликации младите българи съумяват да оцелеят и даже да се повдигнат в йерархията на обществото. Купуват си лична къща, в която влагат над 200 000 паунда. Взимат при себе си родителите на младият мъж, които им оказват помощ с развъждането на детето. „ Първо дойде майка, само че след година усетих, че с татко ми доста си липсват и той пристигна при нас. Баща ми работи вечер в пицария на цялостно работно време, а майка ми върви почасово да оказва помощ. Сега сме едно положително, малко семейство. Малкият се радва – има родители, баба, дядо. Това ни кара да не се усещаме като същински гурбетчии.
В началото носталгията към България беше доста огромна, само че с течение на времето се научаваш да не мислиш доста, а да живееш с сегашното. За момента сме за непрекъснато в Англия. Не се знае след години дали ще решат да се върнат в България. Но на този стадий, до момента в който не порасне детето връщане обратно няма. След време даже и да желая да се върна, синът ми няма да желае. Тук има доста благоприятни условия и в това е разликата с България. От Брекзит персонално не се тормозя.Тази страна постоянно е била добре и считам че ще намерят верния ход в тази обстановка. А пък работна ръка постоянно ще им бъде нужна “, споделя Асен.

Съветът му към българите е да се почитат, да си оказват помощ и да следват фантазиите си. Няма какво да се загуби. Асен на личен тил е изпитал, че парите се губят и се печелят.
Източник: otzvuk
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР