Пристигна поредната честитка от реномирано западноевропейско издание за българското европредседателство!

...
Пристигна поредната честитка от реномирано западноевропейско издание за българското европредседателство!
Коментари Харесай

Пак честитка! Журнал дьо Диманш: България е на мафията, една малка Русия

Пристигна следващата " честитка " от реномирано западноевропейско издание за българското европредседателство! След убийствени за страната ни материали в английския " Гардиън " и немския " Ди Цайт ", в този момент и водещото френско издание „ Журнал дьо Диманш “ излезе със съсипваща публикация за България.

" Има нещо незряло, нещо като държание на слаб възпитаник, който напряко може да ви разсмее. Да се одобри антикорупционен закон единствено няколко дни преди започването на ротационното председателство на Европейския съюз е прекомерно ", написа изданието, представено от БГНЕС.

Каквато и да бъде ефикасността на този закон, откакто българското държавно управление предприе цяла камара от ограничения и декрети, сътвори и комисия за битка с този камшик, корупцията към момента стряска Брюксел и слага България измежду трите най-корумпирани страни в Европейски Съюз.

Народният глас е решителен. „ България е една дребна Русия. Цари мафиотски нрав и в никакъв случай няма да отговори на условията на поставените критерии “. Трябва да се признае, че тази дребна страна 10 години след приемането си в Европейски Съюз не е отбелязала прогрес. През ноември Европейската комисия акцентира в последния си отчет, че нищо не се е трансформирало от януари 2017 година

„ Борбата против корупцията е региона, в която има минимален прогрес през последното десетилетие. При това макар съществуването на Механизма за съдействие и инспекция “.

През 2016 година в различен отчет на Центъра за проучване на демокрацията се споделяше, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки подкуп. Според Николай Стайков от фондация „ Антикорупционен фонд “ най-страшното е неналичието на правосъдни преследвания. „ Притеснителен е дребният брой на позволените случаи. В пандиза отиват единствено дребните, дребни риби. Нито един от основните герои от последните години не е зад решетките, даже за един ден “.

В навечерието на Новата година има единствено една шепа хора, която стачкува пред държавното управление. Много сме надалеч от прилежаща Румъния, от всеобщите митинги там поради огромните обири. Снегът, който покрива върха на Витоша, като че ли приспива вашите сетива и разсъдък. Според едно скорошно изследване на „ Отворено общество “ това, което най-вече безпокои българите е корупцията, която се подрежда на четвърто място след бедността, безработицата и неприятното ръководство. Под 15% от популацията има вяра в институциите.

Корупцията е на всички места. Искаш подкуп – заповядай. За яслата, за доктора, за служителя на реда или по-високо в стълбицата, с цел да се завоюва контракт, финансиран от Европейски Съюз. Столицата не демонстрира нищо от това и предлага на гостите единствено една първокласна витрина и усмивки. Трябва да посетите обаче южните квартали в полите на Витоша, с цел да срещнете тази повсеместна корупция, която не може да се види с просто око.

10 фамилии си разделят благосъстоянията на страната. Някои от тях са си построили чудесни къщи, които се охраняват от телохранители и камери. Да живееш в Бояна или Драгалевци значи „ Аз съм богат “ или „ Аз съм подкупен “.

„ Корупцията не се мери “, споделя журналистът от в. „ Сега “ и експерт по европейските въпроси Светослав Терзиев.

„ Това е чувство на всеки един българин от много време насам “, прибавя той.

Думите са казани: възприятие и чувство.

През 2016 година „ Прозрачност без граници “ посочваше България като страна от Европейски Съюз, където чувството за корупцията е най-остро. „ Заедно с Румъния ние сме единствените страни от Европейски Съюз, които сме под наблюдаване поради корупцията и проведената престъпност “, споделя Терзиев.

Независимо от това българското държавно управление се отнесе съществено към председателството. Преди 5 месеца бе основано министерство на европейското председателство, което ще изчезне след края му. Журналистът се опитал да проверява това нещо, само че на вятъра.

„ Почуках на вратите на всички министерства, които са свързани с председателството, с цел да схвана точната сума. Споменава се цифрата от 70 милиона лв., само че никой не можа да ми каже на кого ще бъде разпределена “, показа Терзиев.

Собственикът на първата самостоятелна осведомителна организация БГНЕС Любчо Нешков бе най-щастливият човек в продължение на 10 години. Този приветлив 50-годишен мъж, някогашен боен сътрудник на Националната телевизия, съумя да построи една фамилна новинарска компания, интегрираща за пръв път на едно място вести, фотоси и видео. Той имаше гениалната концепция да се свърже с мобилен оператор и по този начин внезапно усилва продажбите си. „ Вършех си своята работа, давах думата на всеки, в това число и на тези, които подлагаха на критика държавното управление “.

Това обаче не е по усета на всички. Санкцията не закъснява и получава сбит СМС, че неговият контракт е преустановен. „ Винаги е имало другарски позвънявания, непряк напън, само че... “. В България не се отива в пандиза, в случай че критикувате управляващите, само че отмъстителните ограничения са многочислени и много неприятни. Част от клиентите приключват договорите, фактурите стават непостижими. Нешков е заставен да понижи активността си.

Според „ Репортери без граница “ България се срина от 35 място през 2006, което заема с Франция по това време, на 109 място по независимост на словото от 180 страни през 2017 година Това е най-лошото място в класацията на страна-членка на Евросъюза.

Какво може да бъде доверието в България по време на това наложително европейско председателство? ПР-експертът Арман Бабикян дебело акцентира, че Европейски Съюз е бил чудесно осведомен за равнището на корупция, когато приема страната в общността.

„ Ние се опитахме да убедим нашите европейски сътрудници, че ще създадем всичко, с цел да преборим тази корупция, само че нищо не стана. По-страшното е, че това изобщо не пречи на Европейски Съюз. България е един тип прозападна удобна зона и нашите евродепутати са изцяло подобаващи за тази работа “, споделя Бабикян и показва с пръст личния парламент. „ Нашите депутати имат парите и те вземат решение на кого да ги дадат “.
``

Цирк нищо повече.

„ Ние имаме една фасадна народна власт, само че в действителност сцената е европейска, където хората нямат думата “, възмущава се Светослав Терзиев. Ние знаем, че председателството ще се управлява от шефа на комисията Жан-Клод Юнкер. Българите към този момент не имат вяра в Европейски Съюз.

Терзиев има възприятие за комизъм и споделя следния виц:

„ Онзи ден бях на конференция с съветския дипломат. Русия в никакъв случай, но тъкмо в никакъв случай, не приказва за корупцията, само че този път тематиката за корупцията беше повдигната. Отговорът на посланика беше блудкав: Това го оставам на Европейски Съюз “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР