Пристигайки в град Дананг за срещата на върха на страните

Пристигайки в град Дананг за срещата на върха на страните ...

Сянката на историята върху визитата на Тръмп във Виетнам.


Пристигайки в град Дананг за срещата на върха на страните от организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, президентът на САЩ се озова в град, тясно свързан с кървавия неуспех на Америка във Виетнамската война, пише ДПА.

През 1965 г. по плажовете на Дананг дебаркират хиляди морски пехотинци на САЩ - от поколението на т.нар. "бейбибумъри", към което принадлежи и Тръмп - и това е първото голямо разполагане на бойни сили на Вашингтон във Виетнам. От летището на града някога са излитали американски бомбардировачи, за да сеят опустошение и смърт в Ханой.

Тръмп обаче бе посрещнат от червения виетнамски национален флаг, същия като знамето на някогашните врагове на Америка от Северен Виетнам.

Преди Дананг е бил важна база на САЩ - сега е благоденстващ бизнес център на една от най-бързо развиващите се икономики в света и по крайбрежието му с неговите девствени плажове с бели пясъци се издигат петзвездни хотели.

Тръмп е първият действащ американски президент, който посещава Дананг след края на Виетнамската война през 1975 г.

През 1965 г. сухопътните военни действия на САЩ започват с пълна сила именно от този град, когато в района Микхе, наричан и Китайският плаж, пристигат силите на американската морска пехота.

Макар по онова време в страната от години да имало военни съветници от САЩ, дебаркирането в Дананг е началото на предприетото при президента Линдън Джонсън вече пряко разполагане на американски въоръжени сили и в следващите години през Виетнам ще минат общо 2,7 милиона американски военнослужещи.

Градът се намира недалеч от някогашната граница между Северен и Южен Виетнам. От тази гледна точка Дананг е военен актив от първостепенно значение за американците чак до окончателното им изтегляне през 1973 г. Военновъздушната база там, която сега е международното летище на града, давала изключително предимство, що се отнася до въздушната мощ във войната.

Понеже Дананг бил като цяло безопасно място с оглед на възможни атаки, служел и за място за почивка от бойните действия на войниците, където те прекарвали времето между опасните мисии в джунглите.

Спокойната атмосфера в града е пресъздадена например във филма на Стенли Кубрик от 1987 г. "Пълно бойно снаряжение".

Четиридесет и две години след края на военния конфликт крайбрежните хотели отново са пълни с хора, а недалеч, на 30 км, се намира Хойан, населено място, обявено от ЮНЕСКО за обект от световното културно наследство заради добре запазената си стара част от предколониалната епоха.

За първите девет месеца на 2017 г. Дананг е бил посетен от 1,8 млн. туристи, сочи официалната виетнамска статистика, което е увеличение от 49 процента в сравнение със същия период на миналата година.

На крайбрежието в конкуренция са влезли най-големите международни хотелски вериги - "Хаят", "Интерконтинентал" и "Акор хотелс". Знамената със сърп и чук и портретите на Хо Ши Мин се редуват с ресторанти на Кей Еф Си и магазини на "Епъл".

В пристанищата дори пристигат на приятелски посещения американски военни кораби, като ескадреният миноносец "Джон Маккейн", който през септември остана там четири дни.

Близо до летището има изоставено бетонно съоръжение с формата на футболно игрище. То се стопанисва съвместно от американската и виетнамската държава и в него се съхраняват 45 000 куб. м земна маса, заразена с така наречения "Оранжев агент" - хербицид, използван широко от САЩ по време на войната и по-късно обявен като причина за вродени малформации.

По оценки на виетнамските власти в засегнатите райони е имало милиони потърпевши - деца са се раждали без крайници, а раковите заболявания са отбелязали огромно увеличение.

Тъй като хербицидът бил пръскан предимно от въздуха, почвата около бившата авиобаза, където се съхранявал реагентът, преди да бъде товарен на самолетите, с десетилетия е останала заразена, много след като оттам излетял и последният американски самолет.

Странното съоръжение край летището е олицетворение на печалното минало, свързващо Америка с Виетнам, но също така и на започналото разведряване. Построено е в сътрудничество с Американската агенция за международно развитие, която предоставя по-голямата част от финансирането и експертите за изграждането.

Управляващата Виетнамска комунистическа партия зарови томахавката, за да не отблъсква противника на Китай в лицето на Вашингтон. Между Ханой и Пекин има напрежение заради териториални спорове в Южнокитайско море.

Но макар предишните американски правителства да търсеха приятелството на Виетнам, защото виждаха заплаха в Китай, Ханой се безпокои, че Тръмп не проявява особен интерес да продължи тази тенденция.

Като особено тревожен сигнал за виетнамските власти подейства отказът му от търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство, подписано от Виетнам.

Ханой е объркан, може би дори обзет от безпокойство. Такива са настроенията и в Азия и сега столиците в региона гледат към Дананг, за да отгатнат какво ще е следващото действие на Тръмп.
 

/БТА/
 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg