Пристигайки на първата си среща на върха на Европейския съвет

...
Пристигайки на първата си среща на върха на Европейския съвет
Коментари Харесай

И Гърция иска резервен план от ЕС в случай на нова бежанска криза

Пристигайки на първата си среща на върха на Европейския съвет в Брюксел, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че Гърция и Европейският съюз не би трябвало да бъдат заложници на Турция поради миграцията и би трябвало да имат " проект Б ", който да отговори на възможна нова бежанска рецесия, съобщи БГНЕС. Позицията е сходна на тази на президента Румен Радев, който настоя държавното управление ни да работи за общоевропейски проект при положение на нова бежанска рецесия.
" Миграционните потоци през последните месеци се усилиха доста ", сподели той, като съобщи, че въпросът " би трябвало да бъде решен на европейско ниво ".
" Гърция и Европа не могат да бъдат изнудвани от Турция по този въпрос и Европейски Съюз би трябвало да показва доста по-голяма взаимност по отношение на Гърция при ръководството на този въпрос, като излезе с нов пакет за миграция и леговище, само че също по този начин и с проект за незабавни случаи - при положение, че актуалната рецесия се трансформира в незабавна обстановка ", изясни Мицотакис пред кореспонденти преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.
Въпреки че Brexit и турската военна интервенция в Североизточна Сирия преобладават както тематики на срещата на върха, се чака да бъдат разисквани и ограниченията за справяне с нововъзстановилата се миграционна рецесия. Коментирайки вероятен " План Б " за миграция, гръцките държавни чиновници обявиха, че в случай че дейностите на Европейски Съюз не спрат мигрантските потоци от Турция към Европа, тогава Брюксел ще би трябвало да предложи други ограничения. Те също по този начин подчертаха нуждата всички страни от Европейски Съюз да се съгласят да споделят тежестта на отговорността.
Междувременно в Атина министърът на закрилата на жителите Михалис Хрисохоидис показа проектозакон на ръководещите депутати от " Нова народна власт ", който има за цел да форсира молбите за леговище и да усили темпото на връщане и депортиране, в опит да понижи дълготрайно броя на мигрантите и бежанците, хванати в Гърция в бюрократични процедури. Христохоидис сподели, че като част от напъните за решение на проблемите с пренаселените лагери на островите 20 000 души ще бъдат трансферирани в континенталната част - 10 000 в хотели и още 10 000 в лагери, осигуряващи усъвършенствани условия на живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР