Пристигат 60 рейса на газ, поръчани са още 82Догодина 90%

...
Пристигат 60 рейса на газ, поръчани са още 82Догодина 90%
Коментари Харесай

Автобуси на ток тръгват в София

Пристигат 60 автобуса на газ, поръчани са още 82


Догодина 90% от автопарка ще е освежен


Всяка покупка за столичния превоз е със стандарт ЕВРО6


Градската администрация влага в рационализация над 16 млн. лева


Първите 20 електробуса на София през днешния ден са пристигнали на пристанището в Бургас, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Те ще бъдат пуснати в употреба след към месец, тъй като първо би трябвало да се обмитят, да им се заплати Данък добавена стойност, да минат на регистрация в КАТ, изясни пред „ Труд ” шефът на “Столичен Автотранспорт ЕАД ” Слав Монов. Возилата ще се движат в централната част на града, а водачите им ще минат особено образование.

„ Това е първата доставка на електробуси, откакто в последните години тествахме няколко разнообразни технологии ”, заяви Фандъкова. През предходната година бяха пробвани чешки и китайски возила.
 Първите 20 електробуса за София дойдоха през днешния ден на пристанището в Бургас. Първите 20 електробуса за София дойдоха през днешния ден на пристанището в Бургас.
Градската администрация най-после избра компания „Евролийз ауто“ да достави новите електробуси, създадени от китайската компания Yutong. Доставката е на 20 возила от модела Yutong ZK6128 на Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd. на обща цена 16,7 млн. лева без Данък добавена стойност. Тя е с 10% по-малка от плануваното.

Сумата би трябвало да бъде изплатена за 8 година Лизинговото оскъпяване не 5,5 млн. лева Сумата от 16.7 млн. лева включва електробусите, които костват 15,1 млн. лева общо и 760 хиляди лева на численост. Доставят и пет зарядни станции с мощ 120 кВтч, които общо костват 689 хиляди лева и 10 станции с мощ 60 кВтч, които общо са на цена от 692 хиляди лева Включена е и система за наблюдаване на транспортното средство за 113 хиляди лева и програмен продукт за 16 хиляди лева Гаранционният период за рейсовете е 48 месеца, а този на зарядните станции – 36 месеца. Возилата изразходват 0,79 kWh/km сила. Те са единични, климатизирани и нископодови. Имат рампи за качване на колички и особено място за тях.

Електробусите, дълги 12 м., побират 73 души и имат 32 седалки, от които 4 от се за мъчно преносими хора. Монтирани са им USB устройства за зареждане на телефони. Очаква се общината да обезпечи и още 30 електробуса.

Фандъкова заяви и, че в събота в гаража в “Дружба ” са пристигнали и първите 17 от 60-те нови столични рейса на природен газ. До средата на ноември 60-те ще бъдат пуснати в употреба. Тази година идват и още 22 рейса на газ, а следващата година още 60 съчленени. Всички поръчани возила дават отговор на екостандарт ЕВРО6. „ Догодина 90% от рейсовете на линия ще бъдат нови и всички те са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6 ”, увери Фандъкова.

125 млн. лева за трамваи и релси


20 влака без ватман за новата метролиния

Европейската комисия утвърди през предходната седмица план на Столичната община за възобновяване на трамвайния превоз в София на обща стойност 125 млн. лева От тях 107,3 млн. лева са безплатна финансова помощ по Оперативна програма “Региони в напредък ” 2014-2020 година Проектът включва реорганизация на трамвайните трасета по бул. “Цар Борис III ” от Съдебната палата до “Княжево ” и по ул. “Каменоделска ” от кръстовището с бул. “К. Стоилов ” до “Орландовци ”. Ремонтът по бул. “Цар Борис III ” ще стартира при първа опция след зимния сезон.

По плана ще бъдат купени 13 нови нископодови трамвая, които ще бъдат пуснати по линия трамвай №5 след ремонта й. Мотрисите, които в този момент се движат по този маршрут пък ще заменят най-старите трамваи по линии №6 и №3, които ще бъдат изведени от употреба.

През юли в София дойде първият от 20-те нови влака, поръчани за третия метролъч. Произвежда ги компания Siemens и могат да се движат и без ватман.

Влачи се осъществяването на план за 106 млн. лева


Транспортната скица във Варна като параграф 22


Нелегални таксита запълват вакуума при транспорта

Кръстина Маринова
 Биляна Якова, началник на плана „ Интегриран градски превоз ”. Снимка: live.varna.bg Биляна Якова, началник на плана „ Интегриран градски превоз ”. Снимка: live.varna.bg
Градският превоз във Варна буксува по доста аргументи, само че огромният проблем е в неналичието на нова транспортна скица от години. Заради нея се влачи осъществяването на огромния план “Интегриран градски превоз ” за общо 106 млн.лв. в частта –автоматизирана билетна система, която се вкарва на парче, както и построяването на бърз автобусен коридор/BRT/. Високотранспортното трасе работи, но не в цялостния си размер за жителите и може да стане факт, когато Общинският съвет в града одобри въпросната транспортна скица, твърди всякога ръководителката на плана Биляна Якова. Но отговор по кое време ще стане, няма. По първата фаза на плана бяха обезпечени 70 нови рейса и 30 тролейбуса, а това лято още 15 нови рейса по “Региони в напредък ”. Според изпълнителния шеф на общинската компания Злати Златев са нужни още 50, с цел да може по всички линии да се движат осъвременени и климатизирани транспортни средства.

Трудностите с превоза са най-големи до Университетската болница “Св.Марина ”, до която върви единствено 1 рейс от центъра, незаконни таксита на цената на билета запълват вакуума, както и от автогарата, на която идват пациенти на здравното заведение от цяла Североизточна България.

Общинското дружество “Градски превоз ” регистрира 2.8 млн.загуба за предходната година, като беше посочено, че главната причина са огромните инфраструктурни поправки в града, тапи и понижаване на пътникопотока.

От 2013 година


Първата цялостна смяна е в Бургас


Мария Кехайова
 Шефът на “Бургасбус ” инж. Петко Драгнев. Снимка: flagman.bg Шефът на “Бургасбус ” инж. Петко Драгнев. Снимка: flagman.bg
Бургас бе първият град в България, който обнови целия си градски превоз. Едновременно, през 2013- та, по линиите бяха пуснати нови рейсове и тролейбуси е екостандартите Евро 5 и Евро 6. В момента бургазлии се возят с 95 рейса и 22 тролея. 49 от рейсовете са на метан. Цената на билетчето в морския град е 1,50 лв..

“Единствените в страната сме към момента, с на 100 % електронно таксуване в рейсовете и тролеите ”, сподели пред “Труд ” шефът на градския транспортьор “Бургасбус ” инж. Петко Драгнев.

118 нови рейса се движат в Пловдив от март.

Не замърсяват въздуха


Половината линии в Пловдив са актуализирани


Частни компании обслужват пасажерите

Ваня Недялкова
 118 нови рейса се движат в Пловдив от март. 118 нови рейса се движат в Пловдив от март.
Чисто нови рейсове с екологичен клас Евро 6 се движат по 13 от общо 29-те линии на градския превоз на Пловдив. Това се случи след последния конкурс за избор на превозвачи. Причината е, че маршрутите на публичния превоз в града под тепетата се обслужват от частни компании. Тази процедура продължава от 11 години насам.

След като градът остана без тролейбуси поради банкрута на компанията, която приватизира тогавашното общинско сдружение “Градски превоз ”, общината стартира да залага високи екологични стандарти в състезанията за възобновяване на Пловдивския автопарк. Такива ограничения се постановат, тъй като Пловдив заема своето място измежду градовете с най-замърсен въздух. Така по пловдивските улици останаха малко остарели рейсове. Когато договорите на притежателите на старите возила изтекат, в бъдещия конкурс за нови такива също ще се изисква те да бъдат с висок екологичен клас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР