Пристига гласова бележка от журналист в град в централна Газа,

...
Пристига гласова бележка от журналист в град в централна Газа,
Коментари Харесай

Газа „изключена от планетата“ – но послания на страх се процеждат

Пристига гласова записка от публицист в град в централна Газа, където линиите за връзка са били съвсем изцяло отстранен.

По средата на аудиото се чува мощна детонация на назад във времето.

" Ситуацията е доста рискова ", споделя той и прибавя, че доста хора не знаят какво се е случило с роднините им през нощта.

Гласовата записка на WhatsApp, изпратен от град Дейр ал-Балах, е една от дребното налични прозрения за протичащото се в Газа - и по какъв начин цивилните се оправят, откакто Израел ускори въздушните удари и разшири наземните си интервенции в петък вечер.

Групата за интернет мониторинг NetBlocks споделя, че е имало „ колапс в свързаността “ в анклава. Спирането на тока значи, че хората не могат да се свържат с приятелите или фамилията си - или даже с коли за спешна помощ, с цел да вземат ранените.

Повечето хора в Газа към този момент са недостъпни: известията в WhatsApp остават върху една сива отметка, показваща, че са изпратени, само че не са получени. Обажданията отиват напряко в известията на телефонния секретар.

При последната връзка, която имахме с професор в Газа в петък, той ни сподели, че е прекомерно изплашен, с цел да следва израелските заповеди за евакуация и да се реалокира на юг, ако фамилията му бъде застигнато от стачка по време на пътуването. Оттогава той е недосегаем.

Но дребен брой хора в Газа имат задгранични SIM карти, които могат да улавят израелски или египетски сигнали - и BBC съумя за определяне на стеснен контакт с няколко от тях.

Това включва журналиста в Deir al-Balah, който разказва атмосферата по едно и също време като напрегната и объркана.

" Някои хора имат вяра, че нищо не се случва, тъй като не получават актуализации на вести посредством известия. Те се усещат успокоени ", споделя той.

" Други са толкоз нервни, тъй като са изгубили [контакт с] всичките си близки ", споделя той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР