Пристанището в Черноморец струва 9.5 млн. лв. Част от темата

...
Пристанището в Черноморец струва 9.5 млн. лв. Част от темата
Коментари Харесай

На север пусто, на юг луксозно

Пристанището в Черноморец коства 9.5 млн. лева

Част от тематиката Новата яхтена вълна
Все повече български моторни и ветроходни лодки се местят за непрекъснато в Северна Гърция

Марините и продажбите на лодки в България порастват, само че страната не оказва помощ на развиването на този тип туризъм

Търговският шеф на Марина Порт Созопол Кристиана Илиева:
Още по тематиката
Секторът е към момента малък и сив, само че в последно време леко пораства

Най-изоставащата нова европрограма е изпратена в Брюксел

Иновациите и ръководството на риска са новите цели при еврофинансирането за риболовство

Община Бургас възнамерява обновяването и на пoрта " Ченгене скеле "

Срещу 12 млн. лева Бургаският залив ще се снабди с нов риболовен център

" Рибарските пристанища са огромният Х за Северна България, споделя кметът на Шабла Мариян Жечев. Не е ясно нужни ли са въобще, какъв брой да бъдат, каква да е инфраструктурата им. Освен това българското законодателство в тази сфера е преписано безусловно от европейското, без ни най- малко да е съобразено с изискванията у нас. " Според Жечев, който е и ръководител на Местната инициативна рибарска група " Шабла – Каварна – Балчик ", сега се създава тактика за развиване на бранша по Северното Черноморие, която би трябвало да стане основа при проектирането на риболовен пристанища в тази част на страната. От предшественичката на Жечев Райна Бърдарева Дуранкулак е наследил плана " Възстановка на тракийско рибарско населено място " Брия " – I стадий ".

Проверка на място демонстрира, че заслонът с необятна тераса високо над буната в северната част на града е от дълго време зарязан. Следи от живот въпреки всичко има – сателитна паница, непочистено барбекю, малко разпръснат ресторантски инвентар... Но " тракийско рибарско населено място " - няма. Според осведомителната табела на обекта неговата стойност е близо 131 хиляди лева с Данък добавена стойност, а реализатор на " възстановката " е била варненската компания " ССС инженеринг ". Южно от фара в Шабла са струпани двадесетина паянтови бараки и лодки, които, по всичко проличава, от десетилетия чакат " тактика ". Другото са смокини, асми, наслойка и купища остарели мрежи в онази занемара, в която могат да бъдат открити на всички места по Черноморието.

" Цялата политика на Европейския съюз в този момент е ориентирана към това риболовците да станат туроператори, лодките им – лодки за разходка на туристи, а рибата да си стои в морето, с цел да се пази природата, споделя Мариян Жечев. Производството на риба би трябвало да бъде изнесено в уреди на сушата. Вероятно с тази концепция в другото рибарско населено място в Шабла - " Кария ", северно от фара, отново с европейско финансиране е осъществен план за основаване на " зона за отмора на риболовците и гостите на града ". Той е на стойност 84 хиляди лева, само че резултатът от тяхното асимилиране буди по-скоро неразбиране. Най-впечатляващата част от плана са така наречен енергийни пирамиди и комплицираната структура от въжета и кристални глобуси, които пречупват слънчевата светлина. Заради явно пропиляното финансиране през лятото на предходната година прокуратурата стартира инспекция. " Това е безсрамие и то се вижда, сподели във връзка почналата инспекция окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Вместо буна или друго морско оборудване, за което локалните риболовци мечтаят от години, се е построило това неразбираемо нещо, от което никой няма потребност.

В Каварна двете буни, ограждащи дребния градски плаж, са поделени от " огромните и дребните риби ". Големите – десетина добре оборудвани корабчета, са заели места по северната. Малките риболовен лодки – южната. " Онези имат всичко – хладилници, камиончета, магазини, кимва с глава към отсрещния пристан притежателят на една от тях. Ние тук нямаме нищо, оправяме дупки по лодките. " Според основния проектант на Каварна Камен Жейнов сега общинската администрация работи по лицензиране на пристанището в морската зона на града. " Едва по-късно ще стане допустимо създаването на планове за кей с прилежаща инфраструктура, сподели Жейнов. В годините обратно евентуално са правени опити за това, само че в никакъв случай не се е стигало до публично внасяне и утвърждение на сходен план ".

В региона на Балчик има към 50 риболовен лодки. Те домуват в базата на бившето военно пристанище. През 2013 година наоколо до крайбрежния площад бяха сложени 12 обитаеми контейнера на стойност 283 хиляди лева Всеки от тях е с по три пространства. " Проектът има и втори стадий – за създаване на стоянки за лодки и оборудване за спускането им във водата, само че той към момента е на стадий координиране ", сподели зам.-кметът на Балчик Димитър Димитров.

Все още в план е и рибарското пристанище във Варна. В края на предходната година в благосъстоятелност на общината беше трансфериран държавен терен в местността " Карантинта ". Очакванията бяха строителството да стартира през тази година, само че до този миг забележим резултат от това желание няма. Според плана на 200-метровия пристан с вълнолом би трябвало да има места за 100 лодки. Планирана е и рибна борса. В непосредственост до пристанището е планувано строителството и на еднотипни риболовен хижи. Но за всичко това продължава да се приказва в бъдеще време, а от общинската администрация във Варна не можаха да отговорят на въпроса на " Капитал " на какъв стадий се намира подготовката за реализацията на плана.

Единственото приключено и настоящо рибарско пристанище по Северното Черноморие се намира в Бяла. Макар и надалеч от стандартите на сходни уреди в страните – членки на Европейския съюз, то предлага места за домуване на 137 риболовен лодки и корабчета, пространства за предпазване на инвентар и защита. Според локалните риболовци всеки от тях заплаща по 150 лева годишна такса за потреблението на оборудването, само че казусът е, че то към този момент е пренаселено. " Идват лодки чак от Бургас, настояват риболовците. Местата към този момент свършиха, а наносът от пясък прави пристанището все по-плитко и скоро стоянките наоколо до брега ще бъдат неизползваеми. " Заради този проблем с финансовата поддръжка на Европейския фонд за риболовство община Бяла е купила драгажна машина. Според локалните обаче работата й е " преливане от пусто в празно ". Пясъкът, изкопан от дъното на пристанището, се изхвърля зад вълнолома на рибарския пристан, откъдето не след дълго морското течение още веднъж го връща в пристанището.

На юг нещата са напълно разнообразни. Още преди време от северната страна на старя град в Несебър беше построено общинско пристанище за риболовците, което те и в този момент употребяват.

Истинският подем обаче пристигна с европейската Оперативна стратегия за развиване " Рибарство " и Европейски фонд за риболовство. През 2015 година в квартал Сарафово на Бургас беше намерено рибарско пристанище за 9 млн. лева по програмата. То разполага със 151 кейови места, оборудвани са колонки за електричество и вода, хладилна камера, покрито пазарище с 20 маси - рибна борса, бензиностанция, тоалетни, денонощна защита, рампа втурване на лодки, огромен паркинг. Таксите за домуване на риболовен и други лодки са диференцирани. За членове на рибарското съдружие в Сарафово да вземем за пример наемът за една година на лодка до 10 м е 200 лева За други гости таксата е по-висока. Кметът на Бургас Димитър Николов сподели за " Капитал ", че присъединяване на общината в плана е минимално, а огромната част на плана е с безплатна помощ от Общински план за развитие " Рибарство " на Европейски Съюз.

Миналата година беше намерено и ново рибарско пристанище в Поморие. То е финансирано още веднъж от същата стратегия с 11,5 млн. лева В него има място за 112 лодки и 8 риболовен кораба, има и хелинг за 40 лодки и втори хелинг за 35 лодки на крайбрежната линия, рибна борса, ремонтни работилници и административна постройка.

Класическото рибарско населено място " Ченгене скеле " е на 15-ина километра от Бургас. Там обаче за външни хора има единствено няколко места, на които човек може да се върже без никакви условия, тъй като селището обслужва главно локални риболовци.

Истинското украшение за рибните пристанища, издигнати с европейски средства, е в село Черноморец. То беше намерено също предходната година и коства 9,5 милиона лв., като 7,6 са обезпечени от програмата за риболовство, мярка 3.3. " Инвестиции за реорганизация и рационализация на риболовен пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкастоянки. " Местата за лодки тук са близо 200, като приоритет имат членовете на рибарско сдружение " Свети Никола " - Черноморец, които имат позволение за икономически лов на риба, чиито такси са съвсем алегорични. За сметка на това наемите за години на приходящи са към 700 лева за лодка до 7 м, до 12 м 1000 лева, а до 15 - 1500 лева Пристанището предлага колонки с ток и вода, защита, хелинг (устройство за вадене на лодката за брега), слип (място, откъдето се вади лодката), паркинг, административна постройка и други улеснения за риболовците.

В Приморско рибното пристанище е върнато на общината едвам при започване на предходната година, описа за " Капитал " кметът Димитър Германов. " Имаме хрумвания за рационализация, само че чакаме новия програмен интервал, с цел да аплайваме за средства, сподели той.

Пристанището в Царево е много остаряло, като то е комбиниране на яхтено и рибарско. Преди няколко години общината кандидатства за уголемение и рационализация на пристанището за 6 млн. лева, само че не получи утвърждение от държавното управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР