Прищина. В сутрешните часове на деня в двора на правителството

...
Прищина. В сутрешните часове на деня в двора на правителството
Коментари Харесай

„Денешен“ : В Прищина откриха паметна плоча за жертвите на атентатите от 11 септември

Прищина. В утринните часове на деня в двора на държавното управление на Косово бе открита паметна плоча за жертвите на терористичните атентати в Съединени американски щати от 11 септември 2001 година, оповестява електронното издание на македонския вестник „ Денешен “ .
Плочата бе открита от министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай и американския дипломат в страната Филип Коснет. На нея са изобразени гербът на най-младата страна на Балканите и надпис „ Косово помни “ - на британски и албански език.
В тирада пред присъстващите на церемонията, Харадинай акцентира, че „ Косово също изживя тежко нападението против приятелския американски народ “.
„ Косово уважава жертвите на 11 септември всяка година и съчувства на Америка. Ще превърнем това в традиция и всяка година на този ден, преди да стартираме работата си в институциите, ще отдадем респект на падналите в Америка… Америка беше с нас поради нашата независимост и е поръчител на свободата по света, по тази причина и ние постоянно ще бъдем с Америка, с цел да пазиме свободата “, разясни Харадинай.
Посланик Коснет съобщи в словото си, че е разчувстван от метода, по който косовският народ отбелязва 11 септември, което е „ удостоверение за дълбоката връзка сред народа на Косово и народа на Съединени американски щати ".
„ Американците вечно ще помнят поддръжката, която получиха от света, а реакцията от нашите другари в Косово беше незабавна и откровена. Веднага след атентата в цяло Косово хората се събраха в маршове зз поддръжка, възпламениха свещи и подариха кръв, а някои жители на даже непринудено се включиха към американските военни в битката против световния тероризъм. Тази спонтанна реакция беше удостоверение на дълбоката връзка сред хората на Косово и народа на Съединени американски щати “, изрази убеденост Коснет.
Близо 3000 души бяха убити на 11 септември 2001 година при набези на терористичната организация „ Ал Кайда " в Ню Йорк и в Пентагона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР