Прищина счита предложението на министъра на външните работи на Сърбия

...
Прищина счита предложението на министъра на външните работи на Сърбия
Коментари Харесай

Косово не приема предложението на Белград да се раздели на сръбска и албанска част

Прищина смята предлагането на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич да се раздели Косово на сръбски и албански региони за рисково за района. Това съобщи на съвещание на Съвета за Сигурност на Организация на обединените нации представителят на Косово Влора Читаку, съобщи БГНЕС.
„ Връщането на концепцията за взимане на решения по етнически съображения е рисково за целия район. Ако отхвърлим културното и етническо многообразия в нашите страни, в нашите граници, тогава по какъв начин ще можем да съжителстваме със Сърбия в Европейски Съюз, а да не приказваме – в света, който повече от всеки път е взаимосвързан “, сподели тя.
Влора Читаку съобщи, че едностранно оповестената самостоятелност на Косово не е краткотраен план. „ Нормализация и помиряване не се реализират с накъсване и послушание “, означи тя.
Президентът на Сърбия в програмната си тирада, след встъпване в служба, разгласи като един от целите си публичния разговор по въпроса за Косово и Метохия.
Политици и публични деятели дават разнообразни оферти за решение на този спор, само че най-обсъждана е персоналната самодейност на външния министър Дачич. В няколко свои публикации в разнообразни вестници той разви концепцията за разделянето на Косово на сръбско и албанско. Той показва персонално мнение, че подобен метод би могъл да стане дълготрайно компромисно решение на спора.
В своето изказване пред Съвета за сигурност Дачич удостовери, че Белград поддържа позицията си за разговор с Прищина, само че акцентира, е той би трябвало да се основава на взаимно допустими решения и съблюдаване на резолюция 1244 на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, съгласно която Косово остава част от Сърбия. На съвещанието за следващ път бе разискван въпросът за целесъобразността на запазването на Мисията на Организация на обединените нации в Косово (МООНК), която е учредена през 1999 година
За нейното закриване упорстват редица западни страна, включително Англия и Съединени американски щати, а Русия е срещу.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР