Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи е заявил в интервю

...
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи е заявил в интервю
Коментари Харесай

Хашим Тачи: Корекцията на границата разрушава мечтата на сърбите за Република Сръбска в Косово

Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи е декларирал в изявление пред локално издание, че корекцията на границите със Сърбия ще унищожи фантазията на Белград за делене на Косово, предава държавната „ Радио и телевизия Косово “ (RTK) .
Според цитата на медията, Тачи е добавил, че тези, които се опълчват на концепцията му са политически камикадзета. „ Корекцията на границите и включването на Прешево, Буяновац и Медведжа в Косово изцяло унищожава отдавнашната фантазия на Сръбската Академия на науките и изкуствата за делене на Косово и основаване на Република Сръбска в Косово.
По неговите думи, целият развой би трябвало да премине в цялостна бистрота и жителите би трябвало да изразят волята си на референдум.
Държавният глава на Косово предизвести, че няма да допусне никой да блокира постигането на дефинитивно съглашение със Сърбия, което, съгласно него, подсигурява европейското бъдеще на Косово. Той прикани опозиционните партии в Прищина да се включат в разговора: „ Много е елементарно да се подлага на критика и доста мъчно да се изправиш против съперниците на Косово. И на мен не ми е елементарно да се изправя против (президента на Сърбия Александър) Вучич. Лесно е да си наблюдаващ, само че е мъчно да играеш. Затова, политическите партии би трябвало да влязат в играта и да поемат отговорностите си по време на борбата. Ако не желаят да го създадат, тогава в края на този развой, в случай че достигнем до някакво съглашение, жителите да кажат дали са „ за “ или „ срещу “ това съглашение на референдум “, съобщи Тачи.
Той добави, че няма да разреши „ Асоциацията на сръбските общини “ да има изпълнителни пълномощия и изрази оптимизъм, че ще има подобаващи условия за реализиране на контракт със Сърбия напролет на идната година.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР