Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Джеф Ховениер заяви в

...
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Джеф Ховениер заяви в
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: В Косово няма да има Република Сръбска

Прищина. Посланикът на Съединени американски щати в Прищина Джеф Ховениер съобщи в изявление пред „ Радио и телевизия Косово “ (RTK) , че е наясно с опасенията на локалните управляващи от основаване на сръбска автономност с изпълнителни пълномощия на север от река Ибър и подсигурява, че няма да допусне основаване на нова Република Сръбска на територията на Косово.

„ Бих споделил, че даже тогава, по времето на Ахтисаари, никой не е имал поради нещо, което ще има различен пласт на ръководство, нещо с изпълнителни пълномощия, нещо, което… Наясно съм с опасенията за нова Република Сръбска. Никой не се интересува от това. Това не оказва помощ на Косово. Не е потребно. Но има някои изгоди във връзка с координацията “, сподели посланикът на Съединени американски щати.

Ховениер акцентира, че суверенитетът на Косово, териториалната целокупност на Косово не са под въпрос. „ Косово е самостоятелна страна. Някои хора може да изберат да се опълчват на това, само че е правилно. Косово е суверенна страна. Някои хора може да изберат да се опълчват на това, само че е правилно. Хората могат да спорят колкото си желаят, само че действителността, обстоятелствата на място приказват сами за себе си “.

Агенция „ Фокус “ напомня, че основаването на по този начин наречената „ Общност на сръбските общини “, произлизащи от Брюкселските съглашения сред Белград и Прищина, е едно от главните претенции на Сърбия, с цел да продължи разговора с Косово под егидата на Европейския съюз, който сега е в задънена улица и не са контрактувани нови срещи поради непримиримите позиции на страните. Това значи фактическа автономност в петте общини със сръбско болшинство над река Ибър, където обаче са съсредоточени няколко стратегически обекта с районно значение, като металургичния колос „ Трепча “, язовира „ Газивода “, както и основната трансформаторна станция „ Валач “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР