Прищина. Ирония е, че президентът на Косово Хашим Тачи натовари

...
Прищина. Ирония е, че президентът на Косово Хашим Тачи натовари
Коментари Харесай

Der Standard : Революционна промяна на властта в Косово

Прищина. Ирония е, че президентът на Косово Хашим Тачи натовари своя максимален критик Албин Курти, ръководител на придвижването „ Самоопределение “ задачата да сформира новото държавно управление в Прищина. А по-рано Курти увери, че в случай че поеме премиерския пост в най-младата страна на Балканите, ще предизвиква стартирането на процедура по импийчмънт против Тачи, означават в редакцията на австрийския народен всекидневник Der Standard .
В неделя левите националисти от „ Самоопределение “ завоюваха предварителните парламентарните избори в Косово с 25,6%, набирайки минимална преднина пред консервативната Демократична лига на Косово (ДЛК), която завоюва 24,9% от гласовете на гласоподавателите. Очаква се двете сегашни опозиционни партии да образуват държавно управление, което до този миг не е управлявало като настройка в Косово.
Партията на Курти години наред се смяташе за неприемлива поради гневната й политика в съпротива и използването на средства като сълзотворен газ в Народното събрание в опит да блокират гласувания да вземем за пример.

Тонът е мощно въздържан

Курти беше кръстник на косовския естаблишмент. Сега той мощно сдържа тона си, а желанието да работи в посока на осъществяване на Велика Албания бе сложено внимателно на назад във времето. Малко преди изборите водачът на „ Самоопределение “ даже посети мемориала на някогашния президент Ибрахим Ругова - политик, който за разлика от Курти беше доста сдържан. Ругова беше и един от създателите на ДЛК, с която в този момент Курти желае да ръководи в коалиция.
Водещият претендент на ДЛК Вьоса Османи разгласи в изборна нощ, че ще се опита да работи със „ Самоопределение “. За Османи резултатът от изборите е изцяло приемлив: 37-годишният интернационален юрист ще откри по-лесно да надделее в партията против „ старците “. Въпреки че ДЛК постоянно е била спонсорирана от страната партия, тя от ден на ден се включва в кавги като корупционни афери. Сега Османи желае да почисти името на партията, а за Курти налагането на върховенството на закона, промяната на правосъдната система и полицията е тематика номер едно. Затова завоюва изборите. Косоварите гласоподаваха срещу остарялата армия на Освободителната войска на Косово (АОК) в неделя – Демократическа партия на Косово се срина до 21% от гласовете, НИСМА даже не влезе в Народното събрание.
Посланието е ясно: косоварите желаят бистрота вместо непотизъм. Преди всичко Албин Курти има младата, образована, градска аудитория зад тила си. В изборна нощ, когато последователите му в Прищина честваха с фойерверки, той се държа умерено, заявявайки, че желае да „ укрепи нашата република “. За Велика Албания не бе упомената и дума.

Неутрализиране на радикалността

Именно тъй като ДЛК събра съвсем същия брой гласове като „ Самоопределение “, ще бъде по-добре да обезврежда радикалните подходи на партията на Курти. Тя упорства за Министерството на правораздаването, вътрешните работи и финансите, ДЛК евентуално ще дава отговор за икономическа и външна политика.
Държавният глава на Сърбия Александър Вучич не бе доста удовлетворен от успеха на Курти на изборите. Контролираната от формален Белград партия „ Сръбска листа “ получи над 90% от гласовете в обитаемоте с преобладаващо сръбско население обитаеми места. Вучич приказва за „ победа с 10:0 “. Всъщност резултатът демонстрира до каква степен той и неговата партия са способни да управляват косовските сърби.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР