Прищина. Даниел Сервер, американски експерт по Балканите, заяви в интервю

...
Прищина. Даниел Сервер, американски експерт по Балканите, заяви в интервю
Коментари Харесай

Американският експерт Даниел Сервер: Щом Сърбия отказва да признае независимостта, Косово има право да откаже създаването на сръбска автономия

Прищина. Даниел Сервер, американски специалист по Балканите, съобщи в изявление за KTV, че Косово има право да отхвърли използването на съглашението за основаване на Асоциацията на общините със сръбско болшинство, до момента в който Сърбия продължава да отхвърля да сложи признаването на Косово на масата за разговора, написа прищинското издание Koha Ditore . Сервер сподели също, че не чака прогрес в разговора сред Косово и Сърбия преди президентските избори в Сърбия идната година.

„ Мисля, че настоящето държавно управление на Косово даде да се разбере доста ясно, че няма да приложи асоциацията. Това, несъмнено, е нездравословно за разговора, само че би трябвало да призная, че в случай че Сърбия даде да се разбере безусловно ясно, че няма да признае Косово, тогава има логичност от страна на Косово да резервира позицията си по тематиката за асоциацията “, уточни Сервер.

Той сподели, че би желал Съединени американски щати да играят по-голяма роля в разговора. „ Мисля, че Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да основат работа, сходна на Международната гражданска работа, която наблюдаваше осъществяването на проекта Ахтисаари след независимостта на Косово, тъй че да следи постигнатите в разговор съглашения. Липсата на използване е това, което тормози разговора повече от всичко и съдействие за наблюдаване сред Европейски Съюз и Съединени американски щати би било доста позитивна стъпка. Прякото присъединяване на Съединени американски щати в разговора също е позитивно, само че мисля, че е по-малко дейно, тъй като Съединени американски щати постоянно участват на назад във времето и тъй като се притеснявам, че наличието на Съединени американски щати в разговора може да докара до искане за включване и на Русия и това би било повече от нежелано “.

Помолен да разяснява неотдавнашното гледище на висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел към Косово за основаване на Асоциация на общините със сръбско болшинство, Сервер сподели: „ Мисля, че този съответен човек не е другарски надъхан към Косово и доста по-приятелски надъхан към Сърбия и нейните ползи. И не мисля, че би трябвало да приемате, че той съставлява позициите на Европейски Съюз “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР