Прищина. Активисти и поддръжници на ЛГБТИ общността в Косово днес

...
Прищина. Активисти и поддръжници на ЛГБТИ общността в Косово днес
Коментари Харесай

„24 Инфо“ : В Прищина се провежда „Парад на гордостта“

Прищина. Активисти и поддръжници на ЛГБТИ общността в Косово през днешния ден за четвърти път ще провеждат „ Парад на гордостта “, който се организира в границите на тазгодишната „ Седмица на гордостта “. Събитието ще се състои в самия център на Прищина, в пешеходната зона, предава македонската електронна медия „ 24 Инфо “ .

След 2017 година в столицата на Косово постоянно се организират „ Паради на гордостта “, като се изключи предходната година, когато не беше проведен заради пандемията от ковид. Преди това, от 2014 до 2016 година, в Прищина бяха проведени шествия на членове и поддръжници на ЛГБТИ-общността. Всички тези прояви минаха без по-сериозни произшествия и единствено с по-малки обществени демонстрации на съперниците на сходни прояви.

Тази година парадът се организира под мотото „ Заедно и горди “, а съгласно уредниците той има за цел „ да укрепи ЛГБТИ хората да се изправят против ежедневната им дискриминация в Косово “.

Парадът се провежда от Центъра за развиване на обществени групи (CSGD) и Центъра за независимост и тъждество (CEL), дружно с техните партньорски организации, Международните бранители на правата на индивида (CRD) и Косовската младежка самодейност за правата на индивида (JIHR KS) и Центъра за проучване на пола (CCRS).

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР