Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото

...
Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото
Коментари Харесай

Защо украинският митрополит Епифаний дойде за опелото на Неофит, след като не е поканен

Присъствието на представляващия украинската православната черква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит провокира разногласия дали е редно да бъде допускан

Руската черква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия - Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна специфичност, че има опция да участва човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е индивидът, който съставлява православната черква в Украйна - митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, само че ще участва. Това може да смути избрани хора, в случай че вземе присъединяване в опелото. Това съобщи варненският и великопреславски митрополит Йоан, определен за наместникпредседател на Светия синод в " Панорама " по Българска национална телевизия.

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната черква на Украйна. През 2019 година Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за даване на автокефалия на ПЦУ, макар че в продължение на стотици години украинската черква е подчинена на Московската патриаршия. За да бъде приета за самостоятелна обаче, украинската черква би трябвало да бъде приета от всички останали православни църкви. Българската православна черква обаче към момента не го е направила.

Присъствието на представляващия украинската православната черква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит провокира разногласия дали е редно да бъде допускан. Той дойде дружно с Вселенския патриарх Вартоломей.

 Митрополит Йоан изясни, че всеки е добре пристигнал, само че когато става въпрос за канонически статут и дадената църквата не се е произнесла по този въпрос, би трябвало да се внимава. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пък съобщи, че няма нищо притеснително в наличието на представител на Украинската православна черква на опелото. Каза още, че Епифаний няма да вземе присъединяване в церемонията, защото Българската православна черква към момента не е признала автокефалията на Украинската православна черква.

Днес е вторият ден на народен печал в памет на патриарх Неофит. По решение на Светия синод в 9:30 ч. през днешния ден в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски " стартира светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията е  предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в този момент наместник-председател на Светия синод.

След това ще стартира опелото на блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. След опелото от патриаршеската катедрала ще тръгне литийно шествие, което ще доближи до митрополитската катедрала „ Св. Неделя ", където патриарх Неофит ще бъде заровен.

Националната работа за защита (НСО) разположи металдетектори пред патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски " в София за заупокойната света литургия и опелото на патриарх Неофит.

Гражданите, които желаят да участват на литургията и опелото в катедралния храм, минават инспекция за сигурност през пунктове, ситуирани при северния и при южния вход на храма. Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения.

Патриарх Неофит издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, откакто прекара в лечебното заведение над четири месеца поради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в тъга църковни чиновници, политици и общественици
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР