Присъствието на НАТО в Черно море и Договора за ликвидиране

...
Присъствието на НАТО в Черно море и Договора за ликвидиране
Коментари Харесай

Президентът на Румъния и генералният секретар на НАТО обсъдиха присъствието на алианса в Черно море

Присъствието на НАТО в Черно море и Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние разискаха през днешния ден на среща в Букурещ румънският президент Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, оповестяват ТАСС и Аджерпрес. Столтенберг е в Букурещ за присъединяване в неофициалната среща на министрите на защитата от Европейски Съюз в границите на румънското председателство на съюза.

На взаимна конференция след срещата румънският президент съобщи, че " актуалният подтекст е белязан от нарушавания на интернационалното право и потребление на военна мощ, в това число в съседство ". Затова, по думите на Йоханис, " защитата на източния фланг и в региона на Черно море би трябвало да остане приоритет ", предава Българска телеграфна агенция.

Румънският президент сподели, че на срещата със Столтенберг е бил разискван и въпросът за засиленото наличие на НАТО в района. На тази основа Румъния ще продължи да работи за подсилване на Многонационалната бригада в Крайова, за обезпечаване на непрекъснато наличие на кораби на НАТО в Черно море и за реализиране на колкото се може по-ефективни военни договорености в региона на командването и контрола.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че Русия е показала нов вид ракета, която нарушава Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние. Столтенберг сподели, че през декември министрите на външните работи на страните от НАТО са дали на Русия период от 60 дни, с цел да съблюдава условията на контракта. " Тези 60 дни изтичат след два дни, само че за жалост установяваме, че няма никакъв сигнал за прогрес по този въпрос ", сподели Столтенберг. " Трябва да се подготвим за свят без контракт за разубеждаване на нуклеарните оръжия. Трябва към този момент да мислим за последствията ", добави генералният секретар на НАТО.

Столтенберг сподели, че на срещата с румънския президент са разговаряли и за обстановката в Афганистан, която ще бъде и тематика на срещата на министрите на защитата в Брюксел през февруари.

Йоханис и Столтенберг са разискали и връзките НАТО-ЕС.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че напъните на Европейски Съюз в областта на защитата са допълващи, а не конкурентни на тези на НАТО, и акцентира, че Алиансът остава основополагащ камък на европейската сигурност.

Румънският президент също съобщи, че никой не желае да основава съревнование сред НАТО и Европейски Съюз що се отнася до защитата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР